Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Persones sensesostre de Barcelona denuncien la inacció institucional: “A l’Ajuntament no el conec”

|

- Publicitat -

Gairebé la meitat de les persones que dormen al carrer a Barcelona, el 47%, no han rebut atenció dels serveis socials o de cap altra entitat en els últims sis mesos, mentre que l’any 2020, en plena pandèmia, no en van rebre el 41%. A més, un 68% dels enquestats no espera accedir a un lloc on viure i un 40% considera que es troba totalment sol. Són algunes de les dades extretes de l’enquesta que va fer la Fundació Arrels la nit del 15 de juny del 2022 a la capital catalana.

Arrels adverteix que del 33% de persones sensesostre ateses pels serveis socials, un 77% ho van ser quan ja dormien al carrer. Això fa concloure que les institucions van desbordades i tard i no responen a les necessitats de les persones més vulnerables i excloses socialment. En aquest sentit, Arrels critica la lentitud de les institucions, l’espera i complicació per fer tràmits burocràtics i poder accedir a determinats recursos com menjadors socials. També demanen a les administracions que s’adaptin a les necessitats dels exclosos i no fer adaptar els més vulnerables a les exigències de les institucions.

Publicitat

La història d’un testimoni

Gustavo, nicaragüenc de 55 anys que fa 18 anys que viu a l’estat espanyol, però encara no té regularitzada la seva situació com a immigrant. Va viure al carrer durant 10 anys a Barcelona, a la zona del Raval i Ciutat Vella, i enganxat a l’alcohol. Fa quatre anys, amb l’ajuda d’Arrels va poder començar a viure en un pis amb set persones més, però la convivència, disputes, borratxeres i robatoris li feien la vida molt difícil. Gràcies a l’esforç va poder accedir a un pis amb menys gent i allà ha trobat el seu espai. Gràcies a l’entitat també ha fet cursos de cuina, de pintura, de carretiller i de comerç, però encara no pot treballar legalment.

“Al principi és dur, però cal força de voluntat. Si vols canviar, fes cas de les entitats, perquè et vigilen i si veuen que t’impliques t’ajuden cada cop més”, explica a l’ACN. Així mateix, explica que mai va tenir ajuda d’institucions públiques, sinó dels seus amics sensesostre i altres persones voluntàries. Després va contactar amb Arrels i va poder superar la situació i tirar endavant. “A l’Ajuntament no el conec, només Arrels m’ha ajudat i per culpa d’ells soc aquí”, ironitza. Lamenta que, per culpa d’uns pocs, bona part de la societat veu com a delinqüents tots els sensesostre, tot i que ell no ha estat mai a presó i diu que no delinquirà. “Quan et veuen al carrer no saben com ets, però et miren malament i pensen malament de tu”, es queixa.

Et pot interessar  L’Ajuntament de Barcelona omet la senyera en el cartell promocional de la diada de Sant Jordi

El 15% dels sensesostre són nascuts a Barcelona, el 5% a la resta de Catalunya, el 10% a la resta d’Espanya, el 27% de la Unió Europea i el 43% extracomunitaris. El 40% dels nascuts fora de Barcelona fa més de deu anys que viuen a la capital catalana, i el 60% van arribar-hi per buscar feina. El 25% ha acabat vivint al carrer perquè havia perdut la feina, el principal motiu que provoca la vida al carrer.

Poques expectatives

Només un 20% dels enquestats espera poder anar a viure a algun habitatge o allotjament. Un 5% està en llista d’espera per accedir a un alberg, un 4% a un pis d’entitats o serveis socials i també un 4% a una habitació o una pensió que podrien pagar amb l’ajut d’amistats.

D’altra banda, quatre de cada deu persones consideren que estan soles. Passa en el 39% dels casos de les persones nascudes a l’estat espanyol, en el 36% dels casos de les persones nascudes a altres països comunitaris i en el 47% dels casos de les persones extracomunitàries.

Tan sols un 11% de les persones entrevistades diuen poder comptar amb professionals de serveis socials o d’entitats socials, el 8% confien en els veïns i un 5% expliquen que poden comptar amb els treballadors de comerços i botigues del barri on viuen al carrer.

Una atenció insuficient i que arriba tard

Segons la Fundació Arrels, l’última enquesta realitzada ha obtingut el percentatge de desatenció més elevat de totes les edicions. L’any 2020, en plena pandèmia, el 41% de les persones explicaven que no havien rebut atenció social en els sis mesos anteriors de ser entrevistades. L’any passat, aquest percentatge era del 47%.

En el cas específic de l’atenció per part de serveis socials, només una de cada tres persones diu haver estat atesa en els sis mesos previs a l’enquesta. En la majoria dels casos (93%), aquesta atenció l’han rebut dels serveis socials de Barcelona i en un 3% dels casos l’han rebut dels serveis socials d’altres municipis catalans.

Finalment, segons dades de l’enquesta, menys del 30% de les persones entrevistades i que feia sis mesos o menys que vivien al carrer havien estat ateses per serveis socials; de totes elles, la majoria (un 77%) havia rebut aquesta atenció social quan ja vivia en aquesta situació.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut