Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Marc Aloy (ERC) torna a agafar la vara d’alcalde a Manresa enmig d’un ple tens i amb crits de “botifler”

Aloy governarà amb majoria absoluta gràcies a un pacte amb el PSC i Impulsem, una formació que s'estrena a l'Ajuntament

|

- Publicitat -

Marc Aloy (ERC) ha estat reelegit alcalde de Manresa. Ho ha fet enmig d’un ple tens, i amb crits de “botifler” des de fora de l’Ajuntament pel seu pacte amb el PSC i per l’entrada d’extrema dreta al consistori. I és que Aloy inicia el seu segon mandat de la mà dels socialistes i Impulsem, un nou partit municipalista que irromp per primer cop a l’Ajuntament. En el seu discurs d’investidura, Aloy ha lamentat la falta d’entesa amb Junts, amb qui han governat plegats en l’últim mandat, i ha assegurat que es mostrarà “implacable” amb els discursos d’odi i la xenofòbia. L’oposició a l’Ajuntament de Manresa la formarà Junts (6), la CUP (3), Front Nacional (2) i Vox (1).

Cares llargues dins i fora de l’Ajuntament de Manresa durant el ple d’investidura de Marc Aloy com a alcalde. Desenes de persones s’han concentrat contra el pacte de govern entre ERC, el PSC i Impulsem. Un tripartit inèdit a la capital del Bages que desperta malestar entre part de la població. Però aquest no ha estat l’únic motiu de la protesta, els concentrats també han fet crits contra el feixisme i l’entrada de l’extrema dreta al consistori amb tres regidors (2 de Front Nacional i 1 de Vox).

Publicitat

I enmig de crits de “botifler”, Marc Aloy ha estat investit alcalde per segona vegada. Durant el seu discurs d’investidura, Aloy ha assegurat que es mantindrà “implacable” contra qualsevol discurs d’odi i xenofòbia. L’alcalde ha lamentat que no hagi estat possible un acord amb Junts, amb qui ha governat durant el darrer mandat. “Ha estat la nostra primera opció des d’un primer moment, però la política és voler pactar, i sumar. Sense la confiança és molt difícil construir res, i ens dol com han anat les coses”, ha subratllat.

El líder de Junts i principal grup a l’oposició, Ramon Bacardit, no ha fet cap esment a la falta d’entesa entre el seu grup polític i ERC, i ha assegurat que faran una oposició “constructiva i positiva”.

Et pot interessar  Govern, Comuns i CUP veuen la querella de JxCat per l’informe sobre Casol com una “amenaça” a les víctimes de masclisme v

Els dos partits amb qui ERC farà govern, PSC i Impulsem, han celebrat l’acord. Pel líder socialista, Anjo Valentí, el pacte “trenca amb la dinàmica de vetos partidistes”. “Que ERC i els socialistes puguem tornar a governar junts la ciutat és un pas endavant molt transcendent en la normalització política, democràtica i de respecte que tots volem”, ha subratllat Valentí.

Qui ha fet el discurs més dur és Fem Manresa. La seva cap de llista, Roser Alegre, s’ha mostrat preocupada pel tripartit. De fet, els cupaires van oferir donar suport a ERC, sense el PSC, però els republicans ho van rebutjar. “ERC ha prioritzat l’estabilitat i assegurar-se les cadires. Hem trobat a faltar valentia política”, ha subratllat Alegre, qui ha assegurat que la seva oposició serà “frontal” al nou govern.

Tres seients de l’extrema dreta

Front Nacional, amb dos regidors, i Vox, amb un, s’estrenen a l’Ajuntament de Manresa. El cap de llista de FN, Sergi Perramon, ha assegurat que el nou tripartit “neix coix de legitimitat”. De la seva banda, la líder de Vox, Immaculada Cervilla, que ha rebut el suport presencial del portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha assegurat que, a Manresa, hi ha gent que no surt de casa “per por”. Una afirmació que els assistents al ple han rebutjat.

Indignació entre els concentrats

Els concentrats en la protesta han volgut assistir al ple, però no se’ls ha permès l’entrada. També han tingut dificultat per accedir alguns familiars dels regidors. De fet, la regidora de Fem Manresa, Gemma Boix, ha hagut de baixar a buscar-los perquè la policia no els deixava entrar. En canvi, sí que han permès l’entrada d’un concentrat amb la bandera espanyola i li han deixat accedir a l’interior de l’Ajuntament -fent un cordó de seguretat- i sense respectar la gent que hi havia al seu davant. Això ha estat motiu d’indignació entre els concentrats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut