Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Manresa instal·la sensors acústics a la xarxa de distribució per evitar fuites d’aigua

A causa de les fuites, Manresa perd el 10% de l'aigua potable, una quantitat inferior a la mitjana catalana, que és del 25%

|

- Publicitat -

Amb prop de 80.000 habitants, Manresa és una de les ciutats en fase d’emergència per sequera. Això significa que, entre d’altres mesures, el consum d’aigua es redueix als 200 litres per habitant i dia. Però la sotsdirectora tècnica d’Aigües de Manresa, Mireia Fèlix, aclareix que això no vol dir que cada habitant pugui gastar aquesta quantitat, ja que s’inclou el consum dels comerços. Segons diu, el límit hauria de ser de la meitat, de 100 litres per ciutadà i dia. La ciutat ha instal·lat sensors acústics a la xarxa de distribució que avisen en cas de fuita. L’objectiu és reduir la pèrdua d’aigua potable per fuites o avaries. Actualment, Manresa perd el 10% de l’aigua potable, una quantitat inferior a la mitjana catalana, que és del 25%.

Mitjançant ones sonores, els correladors acústics s’instal·len a la xarxa de distribució d’aigua i avisen en cas de fuita. Segons explica la sotsdirectora tècnica d’Aigües de Manresa, això permet detectar qualsevol tipus de fuita, per petita que sigui, abans no arribi a la superfície. La prova es va instal·lar a l’estiu en municipis de la comarca com Sant Joan de Vilatorrada o Navarcles, on sí que es van poder detectar “fuites importants”.

Publicitat

A Manresa, segons explica Fèlix, es perd el 10% de l’aigua potable. Això suposa pèrdues de més d’uns 500.000 metres cúbics l’any. Fèlix ha destacat que la quantitat d’aigua que es perd és inferior a la mitjana catalana, que és del 25%. En aquest sentit, ha subratllat que les fuites són més freqüents en zones rurals o pobles petits.

La mesura dels correladors acústics s’afegeix a d’altres accions que ja fa temps que s’estan posant en marxa a Manresa com, per exemple, la reducció de la pressió de les aixetes.

Et pot interessar  El Govern descarta l'entrada en la fase 2 d'emergència però manté les restriccions actuals durant l'estiu

Aigües de Manresa va impulsar un pacte social que es va presentar a finals de gener. La companyia d’aigües busca el compromís dels ajuntaments que es beneficien de la seva aigua en termes d’excel·lència tècnica, compromís social, participació ciutadana, responsabilitat social i sostenibilitat financera. En els propers plens de cada municipi el text se sotmetrà a votació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut