Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’ocurrència de l’ajuntament de Sentmenat pel Nadal: “els tions i les tiones”

|

- Publicitat -

El Tió de Nadal no té sexe, no té genitals i, per tant, pot ser mascle o femella indistintament del gènere gramatical que li atorga el català, en aquest cas el gènere masculí. Per tant, el Tió de Nadal, podria ser “una” o “un” indistintament. Tot i això, sota el pretext d’usar un llenguatge inclusiu (necessaris en alguns casos però no aquest), l’ajuntament de Sentmenat, amb un govern municipal entre els Comuns, ERC, la CUP, s’ha inventat una paraula: “les tiones”.

Des d’un punt de vista lingüístic, no s’ha de confondre el gènere amb el sexe. El gènere és una categoria gramatical que fa referència a les paraules (pebre és una paraula de gènere masculí en català, en canvi pimienta és una paraula de gènere femení en castellà) i el sexe fa referència als éssers vius que es poden classificar en mascles o femelles segons el seu conjunt de trets bioquímics, fisiològics i orgànics. En una entrevista clarivident en aquest mitjà, la filòloga i lingüista Maria Carme Junyent explicava el perquè d’aquesta confusió i per què el genèric de gènere masculí del plural no implica excloure el sexe femení.

Publicitat

Per tant, el Tió podria ser una femella perfectament. Així, doncs, l’ocurrència de “les tiones” és incorrecte. Malgrat tot, l’invent ha arribat fins a un cartell municipal per Nadal i ha estat compartit a les xarxes oficials de l’Ajuntament de Sentmenat.

Els comentaris de sorpresa no s’han fet esperar entre els veïns internautes:

Et pot interessar  El Consell Nacional d’ERC avala les llistes per a les eleccions europees, amb Diana Riba com a cap de llista
Publicitat

Opinió

Minut a Minut