Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Llista d’alcaldies independentistes que van fer possible l’1-O fulminats pels pactes d’ERC, JxCat i CUP

|

- Publicitat -

La confecció dels governs municipals ha generat molt debat i controvèrsia especialment pels estranys acords d’investidura, per les geometries impensables i pels pactes “contra-natura” d’alguns municipis amb aliances del tot impensables.

Però aquest article no enumera tots aquests casos sinó que es vol centrar en aquelles poblacions i ciutats on un alcalde o alcaldessa independentista que va fer possible l’1-O ha estat fulminat pels mateixos partits sobiranistes (ERC, CUP i JxCat) amb aliances amb altres forces, normalment amb el PSC com a protagonista.

Publicitat

Aquí alguns dels casos més rellevants:

Sant Cugat: ERC + PSC + CUP fa fora JxCat que governava durant l’1-O

La republicana Mireia Ingla ha estat investida aquest dissabte alcaldessa de Sant Cugat del Vallès gràcies a l’acord d’ERC-MES amb els grups municipals del PSC i CUP. Ingla agafarà el relleu de Carmela Fortuny, que va arribar a l’alcaldia després de la renúncia de Carme Conesa, fa un any. Ingla ha rebut 13 vots, la majoria absoluta, amb els 6 vots d’ERC, els 4 del PSC i els 3 de la CUP, mentre que Fortuny només ha rebut el suport dels 9 regidors de JxCat. El ple d’investidura s’ha desenvolupat davant molts els veïns que volien seguir-lo; alguns amb pancartes de ‘pacte de la vergonya’ o ‘cap pacte amb el 155’ i el president de la mesa d’edat ha hagut de cridar a l’ordre en més d’una ocasió.

Figueres: ERC + PSC + CUP + CF fa fora JxCat

Nou pacte on hi participa la CUP per fer fora l’alcalde que va fer possible l’1-O a Figueres. A la capital de l’Alt Empordà, Agnès Lladó és la nova alcaldessa de Figueres gràcies al pacte a quatre entre Esquerra, el PSC, Guanyem i Canviem Figueres. Jordi Masquef, l’actual alcalde de JuntsxCat, que va ser la força més votada amb vuit regidors, serà a l’oposició.

Dosrius: JxCat + PSC fa fora l’alcalde de l’1-O d’ERC Marc Bosch de Doria

L’alcalde d’ERC durant 1-O, Marc Bosch de Doria ha estat apartat del consistori tot i que tot apuntava que tenia un acord tancat amb JxCat. Finalment, la formació independentista ha preferit pactar amb el PSC i serà el partit del 155 qui obtindrà l’alcaldia.

Tàrrega: ERC + CUP + PSC fa fora JxCat

Rosa Maria Perelló Escoda, alcaldessa de Tàrrega durant l’1-O i que presentava per JxCat, ha quedat apartada de l’alcaldia ara en mans d’ERC-MES-AM gràcies al suport de la CUP i el PSC.

Sitges: ERC + Sitges Grup Independent + Guanyem + Comuns Verds fan fora JxCat que governava l’1-O

La formació que va fer possible l’1-O a Sitges, JxCat de la mà del convergent Miquel Forns Fusté, no seguirà malgrat que aquest cop no era l’alcaldable. La nova batllessa serà Aurora Carbonell, d’ERC que encapçala amb el suport de Sitges Grup Independent, Guanyem i Comuns Verds.

Castell Platja d’Aro: ERC + PSC + Comuns fan fora l’alcalde de l’1-O Joan Giraut de JxCat

El PSC, ERC i Vall d’Aro en Comú han tancat un pacte de govern que traurà l’alcaldia de Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà) a Joan Giraut de JxCat després de gairebé 30 anys. Junts per Catalunya va guanyar els comicis però va empatar en nombre de regidors amb els socialistes, que també van aconseguir cinc representants.

Et pot interessar  Aragonès exigeix "responsabilitats polítiques" pel 'cas Pegasus' després que el jutge rebutgi arxivar la investigació

Oliana: ERC i PSC fan fora Miquel Sala, alcalde de l’1-O amb JxCat

Les candidatures de Fem Oliana, vinculada a ERC, i de Compromís per Oliana, al PSC, han arribat a un pacte per a la governabilitat de l’ajuntament de la localitat alturgellenca. D’aquesta manera, l’actual alcalde, Miquel Sala, que es presentava amb Junts per Oliana, no podrà revalidar el seu càrrec i els quatre regidors que va aconseguir el seu partit es quedaran a l’oposició. Així, l’alcaldia l’assumirà la republicana Carme Lostao, formació que va obtenir tres representants en aquests comicis, amb el suport dels dos regidors de Compromís.

Malgrat de Mar: JxCat pacta amb el PSC i fa fora el partit municipal de l’1-O

A Malgrat de Mar és difícil no equivocar-se. El partit municipal es diu ‘Junts per Malgrat’ i JxCat es va acabar dient ‘Malgrat ens Mou Junts per Catalunya’. L’alcalde durant l’1-O era de Junts per Malgrat, gràcies a una moció de censura perpetrada l’1 de febrer del 2017 que va fer fora el PSC. Aquella moció va ser possible gràcies al JxM, ERC, CUP i JxCat (llavors CiU). Ara, però, JxCat no ha reeditat el pacte a 4 i ha pactat amb el PSC donant-li l’alcaldia.

Alp: ERC i Endavant Cerdanya aparten Ramon Moliner de JxCat, alcalde de l’1-O

El número u de la llista d’Endavant Cerdanya a l’Ajuntament d’Alp a les eleccions del 26-M, Carlos Adsera, serà el nou alcalde de la localitat a partir d’aquest dissabte, després que aquesta formació hagi arribat a un acord amb ERC. D’aquesta manera, el fins ara primer edil i també president del Consell Comarcal, Ramon Moliner (JxCat), passarà a l’oposició després d’haver governat durant les dues darreres legislatures i haver perdut en aquests comicis la majoria absoluta que ostentava en el darrer mandat municipal.

La Pobla de Claramunt: L’alcalde de l’1-O, Santi Broch, perd l’alcaldia per un un pacte d’ERC + PSC i Participa

La Pobla de Claramunt on Santi Broch de JxCat, batlle des del 2006, no va ser reelegit malgrat ser la llista més votada. Antoni Mabras (Participa #volemunapoblamillor) va ser escollit nou batlle gràcies als vots de la seva formació i la dels regidors del PSC i ERC.

Sant Salvador de Guardiola: ERC +PSC

El fins ara alcalde de CiU (Junts per Guardiola per aquests últims comicis) es va quedar a 30 vots de la majoria absoluta. Una marca municipalista vinculada a ERC ha acordat amb el PSC el canvi de color respecte l’1-O.

Cassà de la Selva: L’alcalde d’ERC de l’1-O apartat per JxCat i PSC

Robert Mundet, cap de llista de Junts per Cassà, va ser elegit alcalde de Cassà de la Selva gràcies al suport del PSC. Mundet va quedar com a segona força a les eleccions només per tres vots respecte a l’ERC de Martí Vallès, batlle en l’anterior legislatura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut