Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Larrosa és investit alcalde de Lleida conscient que assolir consensos serà “difícil però factible”

Larrosa és conscient que assolir consensos serà "difícil", però, a la vegada, ho veu "factible"

|

- Publicitat -

Fèlix Larrosa (PSC) ha estat investit alcalde de Lleida amb els 9 vots del grup socialista i per tant governarà en minoria. El nou alcalde ha reconegut en el seu discurs d’investidura que és conscient que assolir consensos serà “difícil”, però, a la vegada, ho veu “factible”, ja que l’oposició ha mostrat en reiterades ocasions voluntat de col·laborar. El PSC confia en aplicar la “geometria variable” per poder governar la ciutat els quatre anys vinents, assolint grans acords amb el suport de l’oposició. No obstant això, els grups de l’anterior govern municipal, ERC i Junts, i també els comuns, sí que han fixat línies vermelles com la del model comercial que ells han defensat.

Fèlix Larrosa ha dit que volen ser “la palanca de transformació” de Lleida i per això, durant quatre anys s’ha compromès a posar “tot l’esforç” amb un lideratge “fort i estable” per afrontar els reptes de la ciutat. Segons el nou alcalde, l’estabilitat servirà per posar els fonaments per construir el futur de Lleida, atraure talent i perseguir objectius. Malgrat tot, Larrosa ha admès que amb un govern en minoria, assolir la unanimitat serà difícil tot i que veu factible arribar a consensos amb “diàleg, mà estesa i generositat”. Per assolir-ho, ha afegit, espera comptar amb l’experiència dels exalcaldes de la ciutat.

Publicitat

Larrosa s’ha proposat obrir una “nova gran etapa” que impliqui l’ampliació de l’àrea d’influència de Lleida amb un reforç de la seva capitalitat i autoestima. Ho vol fer de la mà del “territori”, també el que mira cap a l’Aragó, l’Ebre, el Cantàbric, el Mediterrani i Europa. Així, ha insistit en la necessitat que Lleida sigui capital de l’agroalimentació, la innovació, la logística, les noves tecnologies, el comerç i el turisme i el patrimoni, amb una clara referència a aconseguir el reconeixement de Patrimoni Mundial de la Unesco per a la Seu Vella.

En un discurs on ha passat per alt els grans temes que han generat polèmiques en els darrers quatre anys com són l’alberg per a temporers sense sostre a Pardinyes o el model comercial i el pla de l’estació, Larrosa ha reiterat que vol dedicar els millors anys de la seva vida a la ciutat en un horitzó fixat al 2030 i ha remarcat que vol una Lleida “endreçada, neta i segura”.

Els discursos de l’oposició

El portaveu de principal partit a l’oposició, Xavier Palau, de PP ha ofert “mà estesa” al nou alcalde pel que fa als grans acords de ciutat. Palau ha dit que la ciutadania va votar “canvi” el 28-M i ha apostat per convertir aquest canvi en “polítiques”. Així, ha remarcat que han vingut a fer política municipal i local i per això ha demanat aïllar-se del “soroll” que hi pugui haver dins de les formacions polítiques en l’àmbit nacional.

Et pot interessar  Illa diu que "no entén" la presència d'Aragonès al Senat: "El PP vol trolejar Catalunya"

La nova portaveu d’ERC després de la retirada del fins ara alcalde Miquel Pueyo, que no ha assistit al ple, Jordina Freixanet, ha començat la seva intervenció lamentant la presència de l’extrema dreta de Vox al ple i ha apostat per fer una reflexió de l’estratègia nacional que ha provocat la desmobilització de l’independentisme. En aquest sentit, ha dit que treballaran des del primer dia per “sumar” i perquè les forces independentistes s’entenguin.

Freixanet ha dit a Larrosa que a ERC hi troarà 5 regidors amb “prioritat” per la seva ciutat i ha assegurat que lideraran l’oposició republicana i donaran suport a projectes que vagin en defensa dels drets de les persones amb transparència econòmica. També ha deixat clar que no permetran que els socialistes tornin a deixar la Paeria com se la van trobar al 2019, amb un deute molt elevat, i ha assegurat que el nou govern se la trobarà “endreçada” i amb les ajudes dels fons Next Generation per impulsar projectes.

La nova portaveu de Junts que també substitueix el fins ara primer tinent d’alcalde Toni Postius, que tampoc ha assistit al ple, Violant Cervera, ha dit que faran una “oposició constructiva però ferma”. Així, ha matisat que hi ha projectes engegats en el passat mandat com ara la nova estació d’autobusos, l’ampliació de Fira de Lleida o el polígon de Torreblanca, que si s’aturen, seran una pèrdua important per a la ciutat.

Cervera també ha lamentat l’elevada abstenció al 28-M on a Lleida només va votar un 51,5% del cens, xifra que representa que “la meitat de la ciutat s’ha posat d’esquenes a la institució”. Una situació que segons Cervera, representa el “fracàs més gran” de qualsevol servidor públic.

En la seva primera intervenció al ple de la Paeria, l’extrema dreta de Vox de la mà de la seva portaveu, Gloria Rico, ha recordat que els ciutadans han decidit que hi siguin presents i ha rebutjat les crides a que es facin cordons sanitaris per aïllar-los. “Serà una falta democràtica”, ha dit, i ha afegit que no cediran la xantatge ni a les amenaces, com quan els van atacar a les carpes que van muntar per Sant Jordi, ni tampoc davant el silenci mediàtic.

Per últim, la regidora de Comú de Lleida, Laura Bergés, ha dit que el seu partit entoma el mandat amb “humilitat, força i determinació”. En aquest sentit, també ha dit que faran una oposició constructiva i positiva però no dòcil, i que es fixaran en prioritats socials i ambientals.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut