Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

L’AMB aprova una rebaixa del preu de l’aigua del 4,95% pel 2020

|

- Publicitat -

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat recentment una rebaixa del preu de les tarifes de consum d’aigua que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener del 2020. És a dir, l’any que entra la factura d’aigua serà un 4,95% més baixa per als 1,5 milions d’usuaris abastits per Aigües de Barcelona, empresa metropolitana del Cicle de l’Aigua (ABEMCIA). Una millora que notarà la butxaca dels ciutadans, ja que la tarifa del 2019 es va congelar respecte a la del 2018.

El consum estàndard d’una família amb la tarifa actual, uns 9 m³ al mes, suposava una despesa mensual de 15,40€. A partir d’aquest gener, doncs, suposarà un 14,80€ al mes.

Publicitat

La rebaixa a la tarifa social també és substancial. El descens del preu afecta tant a la quota de servei com a la quota de consum amb una rebaixa del 50%  dels trams 1 i 2. En xifres concretes, un habitatge amb un consum de 9m³ pagarà el 2020 7,40€ al mes en comptes de 12,20€ al mes actual. Aquestes xifres no inclouen l’IVA i altres taxes associades al consum de l’aigua com ho són, per exemple, el clavegueram.

Noves condicions per a accedir a la tarifa social

No només és notícia que el consum d’aigua serà més barat a l’AMB sinó que, a més, s’han modificat les condicions per a accedir a les bonificacions que representa acollir-se a la tarifa social, destinada a les famílies més vulnerables, per raons socials o altres bonificacions per raons de progressivitat ecològica.

Si l’any 2019 unes 18.000 famílies van optar per la tarifa social, aquest 2020 es calcula que ho podran fer fins a 54.000.

Com accedir a la tarifa social i quins requisits són necessaris?

Poden gaudir de la tarifa social tots aquells titulars d’un contracte amb una companyia de subministrament d’aigua (només de l’habitatge on consten empadronats), concessionària del servei en un dels municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona que acompleixin alguna d’aquestes característiques: Trobar-se en situació d’atur, percebre la pensió mínima, habitatges on hi convisquin més de tres persones o persones amb un grau de disminució igual o superior al 75% de discapacitat o amb un nivell III de grau de dependència.

Els tràmits es poden sol·licitar en qualsevol moment i s’han de fer amb la companyia que ofereix el servei. En aquest espai web de l’AMB s’explica tot plegat amb més detall.

Un consum responsable

L’aigua és un bé de consum molt preuat arreu del món i especialment a Catalunya, que amb el clima típic mediterrani, la fa especialment vulnerable a patir episodis de sequera. És per això que cal vetllar per un consum responsable i és per això que l’AMB explica que com més aigua es consumeix més car és el metre cúbic. El consum d’1m³ suposa 1,64€ però aquest preu augmenta en funció de l’acumulat mensual. Arribar a consumir, per exemple, 18m³ suposa pagar 1,89€ el m³ o a partir dels 25m³ la xifra ascendeix a 2,26€ el m³.

Satisfacció a l’AMB per revertir les pujades d’Aigües de Barcelona

L’AMB va portar a votació al Ple del Consell Metropolità del mes d’octubre l’aprovació definitiva de l’Ordenança fiscal per regular les tarifes de subministrament d’aigua potable als trenta-sis municipis que conformen l’AMB, així com els altres drets econòmics per la prestació d’activitats connexes. Aquesta ordenança regula els aspectes bàsics per garantir els processos de determinació de les tarifes i del seu cobrament.

El vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, va explicar durant la presentació de la mesura que amb aquesta rebaixa, “l’AMB aconsegueix així no tan sols aturar i revertir els augments de tarifes proposats en els darrers anys per Aigües de Barcelona, sinó garantir que la ciutadania pagui un preu més just per un servei bàsic com l’aigua”.

Badia va afegir també que “aquesta mesura demostra que una gestió responsable de l’aigua sempre es fa millor des de l’administració pública”.

Quins són els municipis beneficiats per aquesta mesura?

Els municipis beneficiats per aquesta mesura i amb gestió de l’aigua per part de l’empresa concessionària, Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l’Aigua (ABEMCIA) són Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles i Viladecans.

Històric de rebaixes del preu de l’aigua a l’AMB

El desembre del 2016, la tarifa va baixar un 2,4%, tot i que l’empresa concessionària, Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l’Aigua (ABEMCIA), havia proposat un augment de l’1,6%.

El febrer del 2018, l’AMB, juntament amb el consorci Besòs-Tordera i la Federació de Municipis de Catalunya, va oposar-se a l’acord del consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que proposava un 11,8% d’increment en la tarifa en alta de l’aigua subministrada per Aigües Ter-Llobregat. Finalment, aquesta mesura no va entrar en vigor.

El març del 2018, l’AMB va rebaixar la tarifa a la metròpoli per segona vegada en dos anys, rebutjant la proposta d’augment d’Aigües de Barcelona (3,7%) i aprovant una rebaixa de l’ 1,65%.

El novembre del 2018, Aigües de Barcelona va proposar, per tercera vegada, un augment, en aquest cas del 4,1%. L’AMB, després de detectar en els comptes de l’empresa de l’ordre de 31 milions d’€ d’ingressos superiors als previstos, va rebutjar de nou aquest augment, i va prendre el compromís de revisar l’Acord Marc del contracte, per determinar l’origen del desequilibri.

El gener del 2019, l’empresa va presentar, de cara al 2020, una nova tarifa amb un decrement del 3,9%, així com la congelació tarifària durant el 2019.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut