Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La manca d’unitat perverteix els partits independentistes

|

- Publicitat -

La manca d’unitat de l’independentisme, clau per esdevenir la llista més votada i assegurar-se les alcaldies i les àmplies majories a les diputacions, està obligant a forçar la màquina als partits per a buscar pactes i repartir-se el poder municipal.

La línia vermella que les mateixes formacions independentistes s’havien marcat durant la campanya era no arribar a acords amb els partits del 155, és a dir, PSC, PP i Cs o l’extrema dreta com Vox o PxCat. Però no han passat ni dos dies de les eleccions i, un cop amb els resultats del 26-M sobre la taula, ja sembla que el llistó del pactòmetre s’ha rebaixat i els socialistes entren al joc de la seducció postelectoral independentista.

Publicitat

I no se n’escapa ningú: tres exemples que afecten directament a JxCat, ERC i la CUP sobre les possibilitats d’acord amb els socialistes. Res tancat, però el simple plantejament ja fa mal. Uns casos que, possiblement, s’ampliaran d’ara endavant en altres municipis:

La diputació de Tarragona: JxCat i PSC

Segons publica el diari tarragoní MesDiari, “tot apunta al fet que l’acord entre JxCat i PSC per a governar la diputació de Tarragona quallarà en els pròxims dies”. De fet, explica que les converses es van iniciar ja dilluns amb l’objectiu de reeditar el pacte de govern a la Diputació de Tarragona. Segons el mitjà citat, els dos partits mantenen oberta la negociació perquè consideren que els pactes subscrits en anteriors mandats han estat molt positius i fructífers per al desenvolupament de la política a la Diputació i que no veuen cap mena d’inconvenient per fer-ne una reedició.

El govern de Reus: ERC i PSC

No sortim del Camp de Tarragona i és que ERC s’ha deixat estimar pel PSC després dels seus bons resultats. Sobre la possibilitat d’un pacte amb els socialistes, Noemí Llauradó ha explicat al Diari de Tarragona que tot i que hi ha un “context amb un partit socialista que en l’àmbit català i estatal s’ha mostrat partidari del 155” ha recordat que el PSC de Reus “va votar una moció en contra del 155” i que ara vols saber si “el PSC de Reus segueix pensant el mateix”, ja que ERC no descarta liderar el govern i que els republicans “no posen línies vermelles”.

Et pot interessar  Lluís Puig demana a Junts repetir a les llistes del 12-M per “poder tornar a trepitjar el Parlament”

L’alcaldia de Girona: CUP i PSC

A Girona, el cap de llista de la coalició Guanyem Girona, on hi ha Podem i CUP, Lluc Salellas, en una entrevista al Diari de Girona no descarta un pacte tripartit d’esquerres Guanyem-PSC-ERC. Afirma que s’ha de valorar en assemblea però entén que “que la baixada de Marta Madrenas i l’ascens de les esquerres ens obliga si més no a veure quins mecanismes tenim per concretar més polítiques republicanes i més polítiques d’esquerres i socials a Girona”. I també explica que plantejaran “una proposta a la resta de partits de la ciutat, per parlar-ne tant amb ells com amb la ciutadania”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut