Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Girona mostra el camí a la DIBA: JxCat i ERC pacten per governar plegats

Els tretze regidors no sumen majoria i apel·len a una “oposició responsable” per arribar a acords

Redacció 01/09/2020
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicealcalde, Quim Ayats, amb l'acord per governar junts la ciutat. Foto de l'1 de setembre del 2020 (horitzontal)

JxCat i ERC governaran junts a l’Ajuntament de Girona. Les dues formacions han arribat a un acord perquè els quatre regidors republicans entrin a l’equip de govern, fins ara format pels nou de JxCat. L’alcaldessa, Marta Madrenas, ha afirmat que amb aquest “pas endavant” d’ERC, Girona aconsegueix un govern “fort, ampli i estable” per afrontar els reptes plantejats, sobretot, per la crisi sanitària. A més, també ha remarcat que és el primer govern de coalició independentista a la ciutat. Per això, tant Madrenas com el líder d’ERC, Quim Ayats, han apel·lat Guanyem Girona, el PSC i Cs a fer una “oposició responsable” per arribar a acords. Segons l’acord, Girona recupera la figura del vicealcalde, una responsabilitat que assumirà Ayats.

El camí a la DIBA?

El nou govern de coalició a la capital gironina podria indicar el camí sobre què fer a la Diputació de Barcelona ara en mans de JxCat i PSC. La situació no és igual, ja que ERC i JxCat no tenen els vots suficients per fer fora el PSC i necessitarien que els comuns s’abstinguessin. L’única possibilitat és que JxCat forci el trencament, una possibilitat que no és descartable després de l’allau de baixes al PDeCat cap a JxCat.