Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El ple de Barcelona condemna l’expulsió de gitanos a París feta quan Valls era ministre

El govern de comuns i PSC retreu a ERC demani la dimissió del regidor de BCanvi que no estava inclosa en l’acord

Agències 29/05/2020
Pla mitjà del regidor a l'Ajuntament de Barcelona Manuel Valls a l'acte de SCC, el 5 d'octubre del 2019. (Horitzontal)

El ple de Barcelona ha acordat aquest divendres una declaració que condemna el desallotjament d’un campament al nord de París amb persones d’ètnia gitana que es va fer el 2013, quan Manuel Valls era ministre de l’Interior. La declaració, presentada per ERC, ha tirat endavant amb el suport de BComú i el PSC i JxCat però no ha estat absenta de polèmica. Els dos grups al govern han retret a la regidora republicana Elisenda Alamany que fes esment al regidor de BCanvi en el moment de llegir el text assegurant que el consistori el “reprova”. El text no recull en cap cas un esment directe a Valls però sí a la sentència del TEDH i els fets.

“L’Ajuntament de Barcelona condemna els fets que van donar lloc a l‘esmentada sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans i que són un exemple del pitjor nacionalisme excloent”, recull el text.

A banda, també reivindica la capital catalana com una ciutat “oberta a totes les persones, sense importar la seva ètnia, llengua, religió, gènere o orientació sexual” i ratifica el compromís de “tots els càrrecs electes” amb el Codi Ètic de l’Ajuntament.

En l’argumentari previ sí que es fa referència indirecta a Valls de la següent manera: “Atès que és una sentència important per si mateixa i especialment per a la ciutat de Barcelona, ja que qui era el ministre responsable de l’expulsió d’aquestes persones avui seu al plenari…”.

Polèmica

La polèmica s’ha iniciat quan Alamany, que llegia el text de condemna signat també per BComú, PSC i JxCat, ha afegit al final de la lectura: “Avui la Barcelona oberta el reprova, em pregunto si emetrà una excusa pública i dimitirà”.

Davant d’això, l’alcaldessa Ada Colau ha retret a la republicana que les normes de funcionament del ple indiquen que el grup impulsor d’una declaració institucional s’ha de limitar en el primer torn a la literalitat del text, sense fer aportacions de judici, que sí que es poden fer després, en el torn d’intervenció dels grups.

“Ha faltat al respecte al senyor Valls i al conjunt del ple”, ha dit Colau, que ha criticat que no es respectessin les regles. Per això, ha indicat, traslladarà a la Junta de Portaveus una “qüestió d’ordre” per l’incident.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni ha apuntat: “No subscrivim l’última aportació feta per ERC”. Al seu torn, la regidora del PSC Laia Bonet ha dit en el torn d’intervenció dels grups: “Ho hem subscrit però avui vostè s’ha carregat les regles del joc”. Bonet ha criticat que els republicans utilitzin una declaració institucional per “linxar una persona a qui no donen dret de paraula”.

També s’hi ha referit el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra (BComú), que tot i que ha destacat la importància de la sentència i el compromís perquè Barcelona continuï sent una ciutat orgullosa de la seva diversitat, també ha dit que no els sembla “adequat” que ERC optés per la via de la declaració institucional.

Des de JxCat, Elsa Artadi ha destacat que els sembla “peculiar” que els comuns i els socialistes “condemnin” Valls i ho ha considerat una contradicció. “Si l’alcaldia depengués un altre cop dels vots del senyor Valls els tornaria a acceptar?”, ha llençat en una pregunta sense resposta a Colau.

Resposta de Valls

Com que es tracta d’una declaració institucional i no d’un debat els temps d’intervenció dels grups són més limitats. Valls ha disposat d’un minut per defensar-se. “La declaració presentada és un atac frontal i un insult a la república francesa”, ha reblat. Segons ha dit, el TEDH ha fallat que els fets al nord de París “no van constituir violacions del dret a la vida privada però sí de les garanties de tipus processal”. “Llegeixin la sentència”, ha dit.

També ha carregat contra BComú i el PSC. “Viu amb el pecat original del meu vot des de fa un any i busca el perdó”, ha dit a Colau. Després ha afegit que és “especialment greu i preocupant que el PSC s’hagi prestat a aquesta farsa”.

Des del PP i Ciutadans han expressat el seu rebuig per la declaració i han mostrat suport a Valls.

Més tard, el regidor de BCanvi ha demanat tornar a intervenir però Colau ha hagut de cridar-li l’atenció diverses vegades recordant-li que no tenia l’ús de la paraula. Finalment, l’alcaldessa ha demanat a Alamany si retirava l’última frase demanant la dimissió de Valls i aquesta l’ha retirada.