Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El govern de la Paeria diu que les pancartes en suport als presos de la façana no atempten contra la llei de Patrimoni

Postius assenyala que ho han consultat a Cultura i s’han tingut en compte resolucions prèvies de la direcció general de Patrimoni Cultural

Agències 13/09/2019
La nova pancarta penjada a la façana de l'Ajuntament de Lleida. Imatge del 2 d'agost de 2019. (Horitzontal)

L’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida ha assegurat que la decisió de penjar la pancarta que demana la llibertat dels líders independentistes empresonats i exiliats a la façana de la Paeria de l’avinguda de Blondel “en cap cas atempta contra la llei de Patrimoni”. Així ho ha expressat el govern municipal en resposta a les preguntes plantejades pels grups del PSC, Cs i el PP. La resposta, signada pel primer tinent d’alcalde Toni Postius, explica que la Paeria va efectuar una consulta al Departament de Cultura sobre aquesta qüestió, tenint en compte les característiques de l’edifici de la Paeria, que està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

En aquest cas , s’aplicaria el mateix criteri adoptat en precedents similars, en especial a la resolució de la direcció general de Patrimoni Cultural amb referència 434/G018/Ma/ma, relativa al conjunt històric del pont de Besalú, que també es tracta d’un BCIN. La Generalitat argumenta en aquest dictamen que, tot i que la llei de Patrimoni prohibeix instal·lar publicitat als monuments, una pancarta que no fa publicitat de cap producte no pot ser considerada un element publicitari. A més, assenyala que no pot considerar-se tampoc que alteri greument la contemplació del pont i que ha de considerar-se com un element “efímer i temporal, com tants altres que es col·loquen sovint per exposicions, actes i commemoracions i que acabarà essent retirat en el seu moment”.

Pel que fa a l’explicació sobre la decisió de penjar les pancartes, el govern de la Paeria ha recordat a l’oposició que aquesta informació ja es va donar a la junta de portaveus celebrada el 25 de juliol del 2019.