Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Així es pot boicotejar la prohibició de la Junta Electoral Central als llaços grocs

La ministra de Justícia, Maria Dolores Delgado, ha recordat aquest dimecres que el president de la Generalitat, Quim Torra, pot ser sancionat si no acata l’ordre de la Junta Electoral […]

Gerard Sesé 13/03/2019
La façana de l'Ajuntament de Blanes amb la pancarta de 'Llibertat presos polítics'/ Ajuntament de Blanes

La ministra de Justícia, Maria Dolores Delgado, ha recordat aquest dimecres que el president de la Generalitat, Quim Torra, pot ser sancionat si no acata l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat abans d’aquesta tarda. Una sanció que (segons han matisat fonts del seu Ministeri) seria iniciativa de la mateixa JEC i no per acció de l’executiu espanyol.

“La JEC ha ordenat que es retirin els llaços grocs, i si no es retiren, es posa en marxa el procediment sancionador”, ha dit Delgado, que ha recordat que “tots estem sotmesos a les decisions de la JEC” i malgrat que hi ha la possibilitat de presentar recursos “les regles de joc s’han de complir”.

Davant les pressions unionistes, ja hi ha precedents en l’àmbit local on els ajuntaments han aconseguit burlar i boicotejar les pretensions nacionalistes espanyoles d’acabar amb la llibertat d’expressió independentista. Ha estat el cas del consistori de Móra d’Ebre, que durant les eleccions al Parlament passades també a petició de la JEC, van canviar el cartell per un “Llibreta pèsols prolífics” i acompanyada d’un llaç verd. La signa Ferran Roca, “dislèxic i daltònic”.

Una cosa similar va passar a l’Ajuntament de la Fuliola que va decidir treure la pancarta que reclamava la “llibertat dels presos polítics” de la façana de l’edifici consistorial per una que, amb lletres ben grosses, exclamava “Tu ja m’entens”.

Veurem què passa si finalment, s’accepta des del Govern la petició de la JEC.