Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Montilla creu que “el 155 s’hauria evitat si les parts haguéssin temperat els actes”

|

- Publicitat -
L’expresident de la Generalitat i exsenador del PSC, José Montilla, ha assegurat que l’aplicació del 155 “s’hauria pogut evitar” si totes les parts haguessin estat capaces de “temperar els actes” ja que, segons ha remarcat, no va ser “un fet aïllat”, sinó que va venir precedit per la DUI. En el marc de la seva compareixença a la comissió d’investigació de l’aplicació de l’article 155 al Parlament, Montilla ha negat que la supressió de l’autogovern tingués “efectes positius” i l’ha qualificat de “fracàs de la política”, moment que ha aprofitat per retreure al govern de Mariano Rajoy que no atengués “les reclamacions de diàleg”. “És el fracàs de la política, del diàleg, de la negociació i del pacte, una via que mai s’hauria d’haver deixat de banda i que és necessària entomar”, ha argumentat.
Per a l’expresident, un dels efectes del 155 va ser la continuïtat del procés i ha lamentat que “no estem millor ara que fa 9 anys” ni “l’autonomia i l’autogovern estan més enfortits”. Tot i això, Montilla ha matisat que el 155 “només és un element més” en la situació, tot i que ha reconegut que “és important”.

En aquest sentit, l’expresident ha insistit que no es tracta d’un “fet aïllat”, sinó que hi ha “un abans i un després”. “Si no hi hagués hagut la Declaració Unilateral d’Independència no haguéssim tingut 155, això ho puc dir”, ha garantit, per afegir després que tothom té “una part de responsabilitat”

En el moment de la tramitació de l’article al Senat, Montilla va abandonar la cambra per no haver de votar. L’expresident ha explicat a la comissió que s’hi va negar “per fidelitat a les institucions”. “Algú que ha estat el president de la màxima institució del país no pot votar una llei que suspèn les seves institucions”, ha argumentat, per recordar després que, en el seu moment, també va expressar dubtes sobre la constitucionalitat d’alguns aspectes de la norma.

Et pot interessar  Illa aposta per un “Govern sense vetos” després del 12-M: “Vull col·laboració, estendre la mà”
Publicitat

Opinió

Minut a Minut