Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Montilla blanqueja la sentència de l’Estatut de fa 10 anys: “El va ferir però no el va anul·lar”

L’expresident critica la via unilateral i creu que l’autogovern de Catalunya actual “és més feble”

Agències 10/07/2020
José Montilla, expresident de la Generalitat / ACN

L’expresident de la Generalitat i exlíder del PSC, José Montilla, ha afirmat que la situació dels presos polítics és un “greu impediment” que condiciona el diàleg polític. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’ coincidint amb l’aniversari de la manifestació del 10-J del 2010 contra la sentència de l’Estatut, Montilla ha considerat que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) va “ferir” l’Estatut però que no el va anul·lar. En aquest sentit, ha defensat que avui l’autogovern de Catalunya és “més feble” que fa deu anys a causa de la via unilateral. Segons Montilla, seria bo reunir la taula de diàleg abans de les eleccions catalanes però també ha criticat les condicions que posa el president de la Generalitat, Quim Torra.

Montilla creu que és possible trobar una solució encara que els polítics processats per l’1-O estiguin a la presó però també ha admès que és “un greu impediment i una greu limitació” que condiciona el diàleg polític entre les dues parts. L’expresident però no ha volgut concretar quina és la millor fórmula perquè els polítics surtin de la presó.

L’expresident s’ha referit a la històrica manifestació del 10 de juliol del 2010 com “l’última transversal del catalanisme polític” i ha reivindicat que Catalunya ha avançat quan “ha anat unida de manera transversal”.

Tot i el seu desacord amb la sentència, Montilla creu que l’Estatut “continua sent la base de l’autogovern” i un “instrument important”. Així mateix, ha lamentat que després de la decisió del TC hi hagués una “absència de diàleg” durant un període llarg de temps coincidint amb els canvis de governs tant a Catalunya com a l’estat espanyol.

Montilla ha criticat que Torra condicioni la taula de diàleg a fixar la data d’un referèndum. Segons l’expresident, és “una mica trampós” posar condicions que no es poden complir i veu la posició del president de la Generalitat condicionada pel calendari electoral i la lluita per l’hegemonia dins l’independentisme. “Són coses legítimes però no són els interessos del país”, ha afegit.

Pel que fa a les informacions sobre suposada corrupció vinculada a Joan Carles I, Montilla ha apostat per fer un debat “serè” no condicionat per la conjuntura i ha afegit que la Constitució no s’hauria de canviar només per aquesta qüestió sinó també per altres temes. I ha criticat la “resistència” que hi ha hagut a l’estat espanyol per reformar la Carta Magna. Encara sobre aquesta qüestió ha aplaudit les decisions de “tallafocs” de l’actual monarca per desvincular-se de la gestió del seu pare.