Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Mig centenar de pagesos amb una trentena de tractors tallen la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb

Pagesos del Ripollès també tallen el coll d’Ares amb l’ajuda de ramaders de la Catalunya del Nord

|

- Publicitat -

Mig centenar de pagesos de la Catalunya Central s’han reunit aquest dimarts al recinte del Sucre, a Vic, per donar suport a les mobilitzacions que s’estan fent arreu del país. Després s’han dirigit en marxa lenta fins al punt de confluència de la C-17 i l’Eix Transversal, a Gurb, i han tallat la via. Xavier Comas és un dels concentrats. Amb 19 anys, és pagès i vol continuar dedicant-s’hi en un futur. “Estem lluitant per tenir un futur digne. Si ens hem de manifestar perquè ens escoltin, ens manifestarem, i si l’hem de liar, la liarem ”, ha subratllat. Els pagesos tenen permís per tallar la C-17 i l’Eix durant 36 hores, però celebraran una assemblea per decidir si una part es dirigeix a Mercabarna.

La Carla Puig té 18 anys i és de la Garriga. Estudia un grau de formació professional de sanitat animal i vol ser veterinària rural. Però degut a la situació que des de fa anys arrossega el sector primari, no hi veu futur. “La gent dona més importància als productes exportats que a la ramaderia local, i llavors no hi ha futur per nosaltres”, lamenta. Per tot plegat, ha decidit sumar-se a les protestes i participar en el tall de carretera de Gurb.

Publicitat

A diferència del tall de la setmana passada, aquest dimarts a Gurb hi ha molts joves, ja que molts pagesos de la Catalunya Central han decidit donar suport a Mercabarna i al port de Tarragona. De fet, a la una del migdia preveuen celebrar una assemblea per decidir si mantenen el tall a la C-25 i C-17 o es dirigeixen a Mercabarna, on es vol allargar la protesta durant hores.

Els pagesos s’han trobat a les nou del matí al Sucre i s’han dirigit en marxa lenta amb una trentena de tractors fins a Gurb, al mateix punt on la setmana passada van fer el tall. Aquesta és la única protesta d’aquest dimarts a la Catalunya Central. Segons Josep Guitart, portaveu d’Unió de Pagesos, s’ha volgut focalitzar la protesta a Mercabarna, el port de Tarragona i l’AP-7 per denunciar la importació de productes que no tenen controls i es venen a preus més barats. “És competència deslleial. A nosaltres ja ens sembla bé i estem d’acord a complir la normativa, però després no pot venir un producte de fora, sense tot això, i que pugui vendre aquí. Una taronja de Sud-Àfrica serà més barata, però portarà productes químics que aquí no podem fer servir”, explica. Guitart anima tota la pagesia a participar en aquest tall. “I no només a la pagesia, també a tota la societat perquè això és cosa de tots”, subratlla.

Et pot interessar  Els pagesos gironins protesten per la nova baixada del preu que els paguen per la llet i que els porta a la ruïna

Pagesos del Ripollès tallen el coll d’Ares amb l’ajuda de ramaders de la Catalunya del Nord

Més d’una cinquantena de ramaders han tallat la C-38, al coll d’Ares. Es tracta de la via que comunica el Ripollès amb el Vallespir i la Catalunya del Nord. El tall ha començat a les deu del matí i els ramaders preveuen allargar-lo fins les dotze de la nit d’aquest dimecres. La protesta compta amb el suport d’un grup de ramaders del Vallespir. És el cas del Sebastià, de Prats de Molló, qui ha explicat que la seva intenció és donar suport a una protesta que, diu, és “conjunta”. De fet, pagesos de les dues bandes han signat conjuntament un manifest amb una desena de reivindicacions. “Tenim problemàtiques molt similars”, explica Moret, qui lamenta “la criminalització” que pateix el sector. “N’estem farts”, ha subratllat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut