Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Més traves per a l’amnistia: un informe dels lletrats del Congrés posa en dubte la seva constitucionalitat

Els serveis jurídics de la Cambra Baixa, que el novembre van fer un informe favorable sobre la llei, diuen ara que s'hauria de tramitar com una reforma de la Carta Magna

|

- Publicitat -

La llei d’amnistia continua topant-se amb traves, malgrat estar-se tramitant ja al Congrés dels Diputats. La constitucionalitat de la futura norma s’ha posat en dubte de nou aquest dimecres, arran de la publicació d’un nou informe elaborat pels lletrats de la cambra baixa espanyola, en el qual es dubta de la constitucionalitat de l’amnistia i s’alerta que la mesura s’hauria de tramitar com una reforma de la Carta Magna.

“La iniciativa continguda en la present proposició planteja dubtes que pugui tenir cabuda a la Constitució, de manera que hauria de ser articulada a través del procediment de reforma constitucional”, apunten els lletrats a l’escrit. D’altra banda, els serveis jurídics de la Cambra Baixa recorden que la Constitució rebutja “expressament” els “indults generals”. El text, elaborat pels lletrats de la comissió de Justícia del Congrés, alerta també que la norma acordada pel PSOE i l’independentisme podria xocar amb la legalitat europea.

Publicitat

L’informe dels lletrats també observa una “manca de determinació” en l’àmbit d’aplicació de la llei, tant pel que fa als delictes amnistiats com al període en què es van cometre. “No es correspon amb el caràcter excepcional d’una extinció de responsabilitat ni amb les exigències d’una llei singular, cosa que pot afectar el principi constitucional de seguretat jurídica i dificultar l’aplicació unívoca”, indiquen.

Amb tot, aquest informe ha sorprès, ja que el passat mes de novembre, els lletrats van emetre un informe favorable on defensaven la tramitació de la llei en considerar que no contenia cap xoc directe amb la Constitució. El text dels juristes serà analitzat ara per la comissió. Posteriorment, anirà al ple del Congrés i, després, al Senat.

Et pot interessar  Aragonès, a la gola del llop, defensa l'amnistia, el finançament singular i el referèndum i avisa que "són inevitables"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut