Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Més de 150 científics alerten que els Jocs són “insostenibles” tan en àmbit econòmic com ambiental

|

- Publicitat -

és de 150 investigadors d’universitats i centres de recerca catalans han signat un manifest en què rebutgen la proposta per a uns eventuals Jocs Olímpics d’Hivern als Pirineus el 2030. En el manifest, aporten dades científiques i bibliografia i conclouen que una eventual candidatura és “inacceptable” en el context actual de “crisi sistèmica: climàtica, energètica, sociosanitària i econòmica. Els científics indiquen que “no existeixen opcions verdes” per celebrar un esdeveniment com aquest i que estudis sobre altres Jocs Olímpics d’Hivern demostren que són “insostenibles ambientalment, econòmica i social”. “En el cas del Pirineu, la proposta és altament insostenible”, ha afirmat l’arqueòleg Ermengol Gassiot en la presentació del document.

El document presentat, ‘Manifest científic independent davant de la proposta de Jocs Olímpics d’Hivern 2030 als Pirineus’, recull la “preocupació” dels investigadors per l'”impacte negatiu i les pèrdues que aquests grans esdeveniments esportius poden tenir sobre les economies locals, els paisatges rurals i els ecosistemes dels Pirineus”.

Publicitat

Els impulsors del manifest, que de moment compta amb unes 170 adhesions, indiquen que les dades científiques demostren que el model socioeconòmic per a les àrees de muntanya basat en el turisme de masses en què s’emmarquen uns Jocs d’Hivern és “incompatible amb la crisi climàtica i els reptes socials i ambientals que afronta el territori”. Els investigadors adverteixen que anteriors Jocs han comportat “pèrdues de milions d’euros públics”, “malbaratament de recursos escassos com l’aigua i l’energia” i l'”emissió de milions de tones de CO2 equivalent”.

El manifest assenyala que actualment un 30% de les estacions d’esquí dels Pirineus no són viables sense neu artificial i que, segons les previsions, un 70% en necessitaran d’artificial en el període 2030-2050 en un escenari d’estabilització d’emissions, xifra que s’eleva al 76% si es manté el ritme actual de creixement. Els científics destaquen que utilitzar aigua per crear neu artificial en redueix la disponibilitat per a altres usos i que uns eventuals Jocs només es podrien realitzar amb un “augment del consum d’energia i d’aigua”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut