Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Més de 1.000 tractors i uns 2.000 pagesos participen en les protestes als principals punts de distribució del país

Els manifestants a l’AP-7 i el Port de Tarragona volen passar-hi la nit, mentre que els de Mercabarna comencen a marxar

|

- Publicitat -

Més de 1.000 tractors, uns 500 vehicles i unes 2.000 persones s’han mobilitzat aquest dimarts en diversos punts estratègics de la distribució de productes com el Port de Tarragona, Mercabarna, l’AP-7 o l’Eix Transversal, segons ha informat Unió de Pagesos. Els manifestants al Port de Tarragona, on hi ha mig miler de tractors, tenen previst quedar-se a dormir allà, igual que els de l’AP-7 a Pontós, a l’Alt Empordà. D’altra banda, els pagesos que han bloquejat Mercabarna han pactat marxar a primera hora d’aquesta tarda. Aquest dimarts també hi ha talls a la C-17 i la C-25, així com a la frontera del Coll d’Ares.

A les carreteres, al tall de l’AP-7 a Pontós (Alt Empordà), els pagesos han aparcat tractors i instal·lat barricades des d’on cremen troncs i pneumàtics. La protesta obliga Trànsit a fer desviaments. Així, en sentit sud, els vehicles han de sortir a Figueres sud, mentre que en sentit nord, cap a la frontera, els Mossos obliguen camions i cotxes a desviar-se per la sortida de Vilademuls. Amb tot, l’N-II també segueix tallada, entre Vilamalla i Pontós, de manera que la ruta cap a la Jonquera i l’estat francès és complicada. La policia també obliga els camions que venen de França al Portús a no entrar a l’autopista.

Publicitat

Les mobilitzacions també tallen la C-38 a Molló (Ripollès), és a dir, el pas fronterer del coll d’Ares. Els pagesos tenen previst fer-hi una concentració conjunta amb agricultors de l’estat francès.

A la demarcació de Barcelona, la C-17 es troba tallada entre les masies de Voltregà i Vic en sentit nord; i a la C-25 a Gurb. En aquesta via, es fan desviaments per la sortida 176 en sentit Girona i per la sortida 183 en sentit Lleida. Per la seva banda, la C-37 està tallada a Manlleu.

Bloqueig a Mercabarna i al Port de Tarragona

En la jornada de mobilitzacions d’aquest dimarts els pagesos han protestat en dos dels principals punts d’importació de productes que hi ha a Catalunya, Mercabarna i el Port de Tarragona.

Al mercat majorista de Barcelona, una vintena de tractors provinents del Baix Llobregat i de l’Anoia han bloquejat durant el matí dos dels tres accessos al recinte. Només ha quedat obert l’accés nord, una entrada més secundària. A primera hora de la tarda els tractors ja han començat a marxar. Responsables de Mercabarna s’han reunit amb els agricultors i s’han instat a “treballar junts”. La directora de màrqueting i relacions institucionals del recinte, Ingrid Buera, ha defensat que Mercabarna “no és el problema”, sinó “part de la solució” i ha defensat que més de 300.000 de les tones de fruites i verdures que venen cada any són d’agricultors catalans.

Et pot interessar  Els pagesos gironins protesten per la nova baixada del preu que els paguen per la llet i que els porta a la ruïna

Al Port de Tarragona, en canvi, la protesta dels pagesos ha tingut més impacte i ha fet caure un 83% l’afluència de camions respecte d’una jornada normal. La voluntat dels més de 500 tractors concentrats és allargar el tall durant un mínim de 24 hores.

Menys burocràcia i acabar amb la competència deslleial, entre les principals reivindicacions

Seguint la convocatòria d’Unió de Pagesos, aquest dimarts els agricultors reclamen, de nou, la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia o la competència deslleial contra altres mercats més desregularitzats, entre d’altres. La setmana passada els pagesos ja va dur a terme diverses marxes lentes fins a arribar al centre de Barcelona, on dimecres es van reunir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Aleshores la marxa estava convocada per la Plataforma 6-F, que a Catalunya ha passat a dir-se Plataforma Pagesa per desvincular-se de “possibles llaços amb partits feixistes”.

L’endemà dijous, una representació del sector va reunir-se amb representants dels grups polítics i amb la presidenta del Parlament, que els va rebre al seu despatx. Arran de les trobades van arrencar tres compromisos: revisar les restriccions d’aigua, reduir la burocràcia i agilitzar el pagament d’ajuts. L’acord amb PSC, ERC, JxCat, CUP, Comuns i Cs es va segellar en una proposta de resolució que es portarà a la mesa.

En relació amb la reducció de la burocràcia, el conseller Mascort va assegurar divendres que la previsió és que el portal únic comenci a funcionar a finals de març. Segons va dir, ara es troba en una fase beta i s’ha deixat als pagesos que la testegin i facin observacions sobre el seu funcionament.

El Govern aprova diverses mesures orientades als pagesos

Coincidint amb les mobilitzacions, aquest dimarts el Govern ha aprovat una bateria de mesures orientades a la pagesia. L’executiu ha garantit que ajornarà la posada en marxa de qualsevol nou tràmit que depengui de la Generalitat, ha posat data al pagament de subvencions i ha augmentat les ajudes fins als 2,6 milions. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, també ha avançat que demanarà al govern espanyol que demori l’entrada en vigor de l’aplicació del quadern digital d’explotació fins al 2026, una rebaixa del preu del gasoil agrícola i modificar la llei de cadena alimentària.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut