Edició 2152

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 16 de juny del 2024
Edició 2152

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 16 de juny del 2024

Més clatellots del Suprem a Manos Limpias: rebutja també la denúncia contra Nogueras per criticar els jutges

L'organització espanyolista havia denunciat Nogueras per un suposat delicte d'amenaces contra diversos jutges que ella havia criticat públicament

|

- Publicitat -

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha descartat una denúncia presentada per Manos Limpias contra la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, per un suposat delicte d’amenaces contra diversos jutges. En una interlocutòria coneguda aquest dimecres, l’Alt Tribunal detalla que les expressions de Nogueras en un ple del passat desembre estan emparades en la “inviolabilitat parlamentària” de què gaudeixen diputats, per la qual cosa queden al marge de qualsevol retret penal. Pel Suprem, l’exercici de les funcions discursives d’un diputat poden ser “feridores o objectivament ofensives”, però no penalitzables. Es van abstenir a l’assumpte el president de la sala, Manuel Marchena, i la magistrada Carmen Lamela, al·ludits per Nogueras.

Publicitat

“Han de romandre extramurs del retret penal si es vol, i es vol, mantenir un sistema polític de llibertats que no dissuadeixi els representants del poble espanyol d’expressar lliurement en l’exercici de les seves funcions les seves opinions per desagradables, injustes o estrafolàries que poguessin, en algun cas, resultar”, argumenta el Suprem.

A la interlocutòria, la sala recorda que és potestat dels ciutadans amb el seu vot, i de la presidència de la cambra amb la seva funció rectora dels plens, decidir sobre els diputats. Així, indica que els legisladors poden ser cridats a l’ordre quan profereixin paraules o aboquin conceptes ofensius al decòrum de les Cambres o dels seus membres, de les institucions de l’Estat o de qualsevol altra persona o entitat.

El text conclou que, més enllà de les limitacions derivades de l’exercici de la potestat directiva i disciplinària de la Presidència de la Cambra, no és admissible “cap possibilitat de restringir l’abast de la inviolabilitat per les opinions i les expressions realitzades en l’exercici de les funcions parlamentàries”.

Et pot interessar  Junts reclama a Sánchez que tradueixi les "llàgrimes" pel 'lawfare' en "fets reals": "Plora, però no actua"

La sala que ha dictat la interlocutòria està formada pels magistrats Andrés Martínez Arrieta (president), Julián Sánchez Melgar, Juan Ramón Berdugo, Eduardo de Porres i Leopoldo Puente (ponent). Es van abstenir a l’assumpte el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, i la magistrada Carmen Lamela, al·ludits en la intervenció de la denunciada.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut