Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Mascort, sobre el decret de refugis climàtics: “No està pensat per obrir les piscines dels hotels”

El conseller demana “seriositat” i reitera que els ajuntaments hauran de justificar quins equipaments inclouen al cens

|

- Publicitat -

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha afirmat que el decret llei que permet als ajuntaments obrir piscines públiques i privades a l’estiu “no està pensat per obrir les piscines dels hotels”. “Està pensat per ajudar els ajuntaments a obrir les piscines municipals i per donar una sortida a aquells que no en tenen perquè puguin fer servir un equipament municipal com a refugi climàtic”, ha apuntat. El titular d’Acció Climàtica ha acusat “d’electoralisme” els alcaldes que han criticat el decret aprovat dimarts passat i ha reclamat “seriositat”. Davant les intencions d’obrir piscines que no encaixin amb la casuística, Mascort ha recordat que els ajuntaments hauran de “justificar” el perquè d’incloure-les al cens de refugis climàtics.

Mascort ha assenyalat que el decret l’han treballat amb els ajuntaments i que està pensat perquè els municipis que necessiten que la piscina faci de refugi climàtic puguin donar-hi sortida. En aquest sentit, ha matisat que està pensat per als municipis d’interior, perquè puguin obrir la piscina municipal com fan cada any i que han de fer front a temperatures altes a l’estiu, com ara 35 graus. Això, ha afegit, compensant l’aigua que es consumeix per reomplir la piscina. Sigui com sigui, ha dit, és “imprescindible” que els municipis que vulguin obrir les piscines ho justifiquin argumentant que serveixen com a refugi climàtic.

Publicitat

Respecte dels municipis d’interior que no tenen piscina, per exemple, ha dit que l’Ajuntament pot demanar que obri la piscina d’un centre esportiu, una casa de colònies o un equipament similar si es justifica que fa aquesta funció.

Possible “picaresca”

L’objectiu, ha afegit, és ajudar els municipis a obrir les piscines municipals, d’una banda, i, de l’altra, donar sortida a aquells que no en tenen. Tot i això, ha admès que pot haver-hi algun cas en què es vulgui aprofitar aquesta via per “fer la picaresca” i obrir altres piscines que no encaixin en aquesta casuística. En qualsevol cas, ha deixat clar que el decret llei “no està pensat per obrir piscines d’hotels” o d’equipaments turístics.

Ara bé, si algun ajuntament arriba a un acord amb un privat en algun cas concret, ha reconegut que el decret llei hi dona sortida. “Serà responsabilitat de l’Ajuntament”, ha reblat.

El conseller ha remarcat que seran els ajuntaments els qui decideixen quins són els seus refugis climàtics. “Molts tenen fet el pla de sequera i hauran de definir quins són per a ells refugis climàtics”, ha indicat. Així, ha subratllat que cap hotel o comunitat de propietaris es podrà considerar a si mateix refugi climàtic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut