Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular per acabar amb “dècades d’ofec”

El Govern presenta el projecte per posar punt final al dèficit fiscal i el president l'exposarà dimecres a Madrid

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha entregat aquest dimarts al matí al president de la Generalitat, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular. El cap del Govern va encarregar a Mas a finals de novembre un projecte de pacte fiscal per acabar amb el dèficit històric de l’Estat amb Catalunya. La consellera Mas va afirmar ahir que espera que el finançament singular suposi un “gir de 180 graus” per acabar “amb dècades d’ofec”. En una entrevista a l’ACN -abans de la convocatòria electoral-, Mas va apuntar que portaria la proposta a la comissió bilateral amb l’Estat sobre finançament. Aragonès exposarà la proposta demà al matí en una conferència a Madrid organitzada per Europa Press.

Aragonès vol que el finançament singular sigui un dels pals de paller del seu projecte polític i, per tant, de la campanya d’ERC per a les eleccions del 12-M. La proposta política girarà entorn del referèndum i la reivindicació dels indults i l’amnistia -reclamat per ERC ja en la campanya del 2021-, i l’econòmica es basarà en aquest finançament singular que avui detallarà Mas Guix.

Publicitat

“És una qüestió nuclear”, va afirmar la consellera en una entrevista a l’ACN, a principis de març. Poc després, el Parlament va instar el Govern a treballar, defensar i presentar una proposta de finançament singular per a Catalunya. El text, proposat per ERC i que va comptar amb la transacció d’esmenes de Junts, també demana la transferència a la Generalitat de la recaptació i gestió de tots els impostos a Catalunya.

Grups com PSC i comuns han reclamat al Govern que elevi la proposta al Parlament, per fer els grups partícips del projecte. Ara, però, amb la legislatura acabada i el Parlament en marxa només amb la Diputació Permanent, caldrà veure com evoluciona la proposta. Sobretot en plena precampanya electoral.

Et pot interessar  L'Agència Tributària destapa 286 milions de frau fiscal el 2023, un 42% procedent de l'impost de successions i donacions

Previst amb el PSOE

En l’acord d’ERC amb el PSOE per investir Pedro Sánchez -a banda de la condonació de part del deute del FLA-, també consta per escrit el compromís que les dues parts negociïn una reforma del finançament per a Catalunya, durant el primer trimestre del 2024. És a dir, un termini que s’esgota precisament la setmana que ve, que és quan s’hauria d’haver reunit la taula de negociació entre Generalitat i Moncloa.

Amb aquest propòsit Aragonès va encarregar a Mas Guix la proposta per sortir del règim comú de finançament. Hi havia d’incloure tant la gestió com la recaptació, liquidació i inspecció dels impostos recaptats a Catalunya, a més de l’objectiu d’augmentar la capacitat normativa “en tots els tributs”. També caldria fixar una quota de solidaritat amb la resta de l’Estat, i una aportació pels serveis que presta a Catalunya.

Mas Guix presentarà el projecte avui a les 12:30 hores, durant la roda de premsa amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut