Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Mas diu que el finançament singular es basarà en “responsabilitat fiscal, suficiència financera i transparència”

La consellera exigeix convocar la bilateral per abordar la proposta i corregir “les greus deficiències” del model actual

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, assegura en un article al diari ‘Expansión’ que la proposta de finançament singular que prepara el seu departament es basarà en els principis de “responsabilitat fiscal, suficiència financera i transparència”. Mas Guix, que reitera que el model que planteja el Govern ha de permetre a Catalunya la recaptació dels impostos “sense perjudici que hi hagi aportacions de solidaritat interritorial”, alerta que cal convocar la comissió bilateral amb l’Estat per “abordar la proposta”. “Les coses han de canviar, no podem seguir més temps com fins ara”, assenyala. Segons ella, el seu model permetria “corregir les greus deficiències” del sistema de finançament actual.

Mas Guix denuncia a ‘Expansión’ que la proposta de finançament singular permetria evitar “perpetuar” el problema “d’insuficiència financera crònica” que ha patit Catalunya amb tots els models anteriors, que “penalitza a tots els ciutadans i empreses”.

Publicitat

Segons la consellera, el model de finançament és una “de les qüestions més importants que ha d’afrontar el govern central” durant aquesta legislatura. “Ja no hi ha excuses per no afrontar el debat”, insisteix.

Mas Guix lamenta que la reforma del model porta “una dècada de retard”, i dubta que qualsevol canvi que “simplement modifiqui alguns dels elements del model actual serveixi d’alguna cosa”.

Per la responsable d’Economia i Hisenda, hi ha hagut un “algoritme pervers” que ha fet que, governi qui governi a l’Estat, el dèficit fiscal de Catalunya s’hagi mantingut “immutable” al voltant del 8% del PIB durant dècades. “Res fa pensar que això canviï amb una reforma que repeteixi els paràmetres seguits fins ara”, insisteix.

Et pot interessar  L'Agència Tributària destapa 286 milions de frau fiscal el 2023, un 42% procedent de l'impost de successions i donacions

Mas Guix també es queixa que el model actual de solidaritat “no està servint perquè les comunitats amb menys renda convergeixin amb les que més tenen”, i perjudica Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut