Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Mas-Colell: “No hi haurà referèndum d’autodeterminació vinculant ni no vinculant”

L'exconseller d'Economia creu que el PSOE ha estat "valent" i que Junts ha d'arribar a un acord

|

- Publicitat -

L’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell augura que no hi haurà referèndum d’autodeterminació vinculant ni no vinculant perquè Europa “no està en la línia de canviar fronteres internes”. “Més val dir-ho clar: no hi serà”, ha afegit en una entrevista a Ser Catalunya. Segons l’exconseller, no hi ha d’haver cap votació fins que el que se sotmeti a escrutini tingui entre un 70% i un 80% de suport i no ho veu possible en els pròxims 3 o 4 anys.

Pel que fa a la negociació entre PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, Mas-Colell ha dit que no es pot imaginar que Junts “deixi sobre la taula el que s’ha obtingut fins ara”. I és que l’exconseller ha valorat positivament els acords entre socialistes i ERC.

Publicitat

“El PSOE ha estat valent i s’està menjant gripaus des de la seva perspectiva i això ho hem de valorar”, ha dit. Segons Mas-Colell, és important que aquesta negociació deixi “bon gust de boca” als negociadors de cara a una propera negociació. I, en aquest sentit, ha apuntat que estaria bé que després de la investidura de Pedro Sánchez tots s’abracessin.

Preguntat per la condonació de part del deute de la Generalitat amb l’Estat acordada entre PSOE i ERC, Mas-Colell ha valorat positivament la mesura perquè és un “principi” que es pot tornar a repetir i també ha subratllat que beneficia totes les comunitats autònomes.

En referència a l’acord per al traspàs de Rodalies, Mas-Colell creu que “no és la fi del tema” però sí un “avenç”. I ha augurat que, segurament, d’aquí a uns anys es veurà com un “punt d’inflexió”. L’exconseller també ha defensat que li sembla bé que en el període inicial hi hagi coresponsabilitat entre els dos governs i que “els dos donin la cara” tenint en compte que el traspàs serà “molt difícil” i les expectatives són “molt altes”.

En clau política, Mas-Colell creu que en els pròxims anys s’aniran “fent passos”, la tensió anirà baixant i “s’aniran millorant carpetes”. Així i tot, ha reconegut que no s’ho hagués cregut si li haguessin dit fa un temps que ara hi hauria amnistia. “Hauria dit que somiàvem. La política té sorpreses”, ha afegit.

Pel que fa a la seva gestió com a conseller d’Economia del govern presidit per Artur Mas, ha admès que no va ser indicada la reforma de l’impost de successions que va deixar aquest tribut “pràcticament” a zero. Tot i que estava al programa electoral, l’exconseller ha reconegut que era una mesura que “feia nosa”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut