Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Mas-Colell defensa que el decret del Govern li “restaura” la presumpció d’innocència

Assegura que aquesta norma propiciaria la “distensió política”, i confia que prevaldrà

Agències 13/07/2021

L’exconseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat Andreu Mas-Colell ha afirmat aquest dilluns que el Tribunal de Cuentas li “retrau” la presumpció d’innocència, perquè l’obliga a dipositar una fiança milionària en un procediment no auditat per un jutge, mentre que el decret del Govern que avala aquests pagaments li “restaura”, perquè no exigeix els diners fins que una sentència ferma el declari culpable. En un article a ‘La Vanguardia’ l’economista confia que el decret “prevalgui” i afirma que propiciaria la “distensió política”. Mas-Colell admet que la presumpció d’innocència és compatible amb mesures cautelars, però subratlla que “en tractar-se d’una limitació a un dret fonamental”, la seva imposició ha de ser “exquisida”.

“Comparteixo que el conflicte català l’ha de resoldre la política, però un cop judicialitzat hem d’esperar que les trajectòries judicials es caracteritzin per l’escrupolositat, inclosa la presumpció d’innocència”, afirma al text.

Mas-Colell també considera “vital” el Tribunal de Comptes per al bon funcionament de les finances públiques, però subratlla que, alhora, té també la facultat de jutjar i imposar multes en uns àmbits “que queden així sostrets en primera instància a la justícia ordinària”. I afegeix: “Constitueix, doncs, una jurisdicció especial. Raó de més per ser molt prudent i no prestar-se a ser utilitzat en operacions descarnadament polítiques”.

Per tot plegat l’exconseller reclama el “dret” de la presumpció d’innocència i que aquest només el pugui retirar, total o parcialment, un procediment judicial “de veritat, i amb jutge”. I acaba: “El procediment del Tribunal de Comptes em detrau aquest dret, el decret llei de la Generalitat me’l restaura”.