Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Mas avisa que l’Estat no és només el govern PSOE-Podem i que “troba camins per atacar fort”

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha advertit aquest dimecres que no s’ha de confondre el govern espanyol del PSOE i Unides Podem amb la totalitat de l’Estat, que “troba camins per atacar fort”. En un esmorzar informatiu, s’ha referit a la reunió que mantindran avui a la tarda la Generalitat i el govern espanyol a Madrid i ha avisat que la delegació catalana s’hi trobarà “un govern i una majoria parlamentària”, però que l’Estat “és molt més que això”, i ha posat l’exemple de com malgrat haver acordat l’Estatut amb l’executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, el Tribunal Constitucional “va trobar el camí per carregar-se o enfonsar allò que havia estat un pacte entre governs i referèndums populars”.

Tot i això, veu “terreny” per a la negociació amb el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè “és un pragmàtic que vol el poder”. “Això, que des del punt de vista dels principis pot semblar dolent, des del punt de vista de la negociació pot ser bo perquè hi ha un terreny”, ha assenyalat. Ara bé, ha advertit que la Generalitat “està en una absoluta inferioritat de condicions” a l’hora de negociar amb l’Estat, ja que “està controlada” per l’altre part. És per això que ha proposat “separar els responsables del procés i del Govern”, per tal que els impulsors del moviment independentistes tinguin més llibertat i l’executiu es dediqui al “bon govern”. “I no és cap traïció ni una pèrdua de temps”, ha afegit.

Publicitat

De la reunió d’aquesta tarda confia que en surtin noves trobades. “Si el missatge és que això continuarà després d’avui, vol dir que un cert èxit ja hi és”, ha dit, ja que no preveu “que es pugui avançar gaire més”. “Del que es tracta és que hi hagi tones de voluntat política a cadascuna de les parts per arribar a algun acord, perquè sense tones de voluntat no hi haurà sortida”, ha asseverat. Així mateix, ha assenyalat que els líders d’ambdues parts “han d’estar disposats a quedar malament davant d’alguns per quedar bé davant de molts”. “És molt difícil arribar a un acord important quedant bé amb tothom. Si un líder no està disposat a fer això, és millor que deixi pas i que ho faci un altre”, ha recomanat.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

Mas ha advertit també de l'”error” que seria “convertir una taula per resoldre el conflicte polític en una taula per resoldre problemes puntuals” de gestió i de competències. Per això, ha proposat que la delegació catalana insisteixi a conèixer la proposta espanyola per a Catalunya. “Si estem en una taula de negociació que comença, és lògic que hi hagi dues posicions i després un punt d’aproximació. La pregunta és què va a defensar-hi l’Estat, més enllà de la legalitat”, ha preguntat.

Aquest esmorzar, organitzat pel Fòrum Europa, ha aplegat els consellers de JxCat del Govern –Meritxell Budó, Miquel Buch, Damià Calvet, Jordi Puigneró, Àngels Chacón i Mariàngela Vilallonga–; els exconsellers Neus Munté, Jordi Baiget i Germà Gordó; l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert, i membres destacats de JxCat i del PDeCAT com David Bonvehí, Elsa Artadi i Albert Batet, entre d’altres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut