Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Martín Villa recorrerà el processament per crims del franquisme: “Estic tranquil”

|

- Publicitat -

L’exministre de l’Interior, Rodolfo Martín Villa, recorrerà a la Cambra d’Apel·lació d’Argentina el processament per crims del franquisme, per part de la jutgessa María Servini de Cubría, que es va a donar a conèixer aquest dissabte. “Estic tranquil”, ha dit a l’ABC. Fonts properes a Martin Villa han assegurat al diari que presentaran un recurs contra la decisió de la magistrada, que arriba “diversos mesos després de la seva declaració judicial, el setembre del 2020”. El diari també recull que la llei argentina exigeix que el processament es produeixi com a màxim deu dies després de la declaració de l’afectat i recorda que la Cambra d’Apel·lació ja li va donar la raó a Martin Villa el 2017, quan va rebutjar l’ordre de detenció i la fiança.

Segons van informar aquest dissabte ‘elDiario.es’ i ‘Público’, que van tenir accés a la interlocutòria, se l’investiga per quatre homicidis que van tenir lloc durant l’etapa final del franquisme, quan Villa era ministre del govern espanyol. Entre ells, la coneguda com a matança de Vitòria. Es tracta de l’assassinat el 1977 del jove Arturo Ruiz, dels fets de Vitòria en què van morir cinc obrers, de la repressió policial durant les festes dels Sanfermines de 1978 i de cinc morts més durant la Setmana Pro Amnistia de l’any 1977.

Publicitat

La justícia argentina ha imposat a Villa, de 87 anys, un embargament de béns per valor de 1.134 milions de pesos argentins –uns deu milions d’euros– i presó preventiva, de la qual n’ha quedat exempt. Considera que era “màxima autoritat de l’ordre públic”, que ostentava una “posició preponderant” a l’executiu espanyol durant els fets pels quals ha resultat processat i que des d’allà “es van propagar les ordres cap a aquells que van resultar executors directes dels delictes”.

Et pot interessar  Erra demana "fermesa" davant dels que "banalitzen" el franquisme, en l'acte del Parlament d'homenatge a les víctimes
Publicitat

Opinió

Minut a Minut