Diumenge, 18 d'abril de 2021 - Edició 997
La República

Marlaska reitera la bona feina dels agents de policia durant la sentència de l’1-O

El ministre insisteix que la policia “va treballar perfectament coordinada” amb els Mossos i la Guàrdia Civil

Avatar
Agències 12/02/2020
Fernando Grande - Marlaska, ministre d'Interior / Gobierno

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha felicitat els agents de la Policia Nacional que van actuar després de la sentència de l’1-O i que, ha dit, van treballar “perfectament coordinats” amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. EH Bildu li havia demanat si pensava investigar-ne les actuacions, després que manifestants perdessin un ull o testicle, i també si se n’havia condecorat algun; unes preguntes que el diputat Jon Iñarritu li ha formulat després d’interrogar-lo sobre la previsió de retirar les condecoracions a policies que hagin vulnerat drets humans, amb especial referència al torturador franquista ‘Billy el Niño’. El ministre l’ha instat a donar suport a la proposició de llei de memòria històrica per regular-ho.

El diputat d’EH Bildu ha afirmat aquest dimarts en la sessió plenària del Congrés que les condecoracions “segueixen sent problemàtiques” i ha posat com a exemple les crítiques dels darrers dies de sindicats policials sobre la concessió de medalles per l’operació coneguda com a ‘Ícar’ a Catalunya, després de la sentència de l’1-O, en aquest cas perquè les consideren insuficients.

“No només és problemàtic que es mantinguin les condecoracions a agents del franquisme, sinó a aquells que fan avui dia el mateix que feia la policia franquista i ‘Billy el Niño”, ha afirmat el diputat.

Iñarritu havia demanat prèviament al ministre sobre quan i de quina manera el govern espanyol pensava retirar les condecoracions als agents policials que hagessin vulnerat drets humans, con ‘Billy el Niño’. Grande-Marlaska li ha recordat que han presentat una proposició de llei de memòria història que, entre altres iniciatives, preveu la retirada de condecoracions als policies que s’hagin mostrat contraris als valors i principis constitucionals, abans o després del reconeixement.

El ministre de l’Interior ha assegurat que el marc legislatiu és necessari per retirar-les i ha instat EH Bildu a donar-hi suport i a “enriquir” la proposició de llei durant. Iñarritu ha confirmat que hi donarien suport i ha recalcat que volen que la retirada de medalles es faci extensiva més enllà dels torturadors del franquisme i que arribi a altres, com el coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí, que va ser condemnat per tortures als anys 90 i parcialment indultat pel govern d’Aznar.