Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Marca España: Una exposició de la Guàrdia Civil intenta ocultar el cop d’estat durant la Guerra

|

- Publicitat -

La Guàrdia Civil ha dut a terme una exposició que tracta la Guerra Civil a Lleó, emmarcada dins els actes per celebrar el dia de “la Hispanitat”, demà 12 d’octubre. Aquesta, ha creat furor, ja que distorsiona i amaga part del conflicte. De fet, es titlla els guerrillers antifranquistes de “sublevats” de la guerra civil, un terme que normalment s’utilitza per parlar dels organitzadors del cop d’Estat del 1936. Segons la informació aportada per la Guàrdia Civil, els militars no van ser els del cop d’estat de 1936, que va acabar desencadenant la guerra, sinó els guerrillers antifranquistes, “los del monte”, que van fugir de la repressió i lluitaven contra el règim de la dictadura.

Una exposició que ha estat visitada per una gran parada militar del mateix ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska i la directora del cos, María Gámez, entre d’altres.
La mostra s’articula sota el títol “La Guàrdia Civil al servei de la ciutadania” i va ser inaugurada pel secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez al Museu de Setmana Santa de Lleó, qui relata en un dels seus panells dedicats al Franquisme el fenomen del maquis que fins al 1952 no s’eliminarà com a amenaça, diu textualment.

Publicitat

La policia descriu als guerrillers antifranquistes com una amenaça que no s’eliminarà fins al 1942, i que per aconseguir-ho es van crear les “contrapartides”, formades per guàrdies civils que es feien passar per guerrillers i anaven vestits com ells, movent-se per les mateixes zones; posant-se així ells mateixos medalles.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut