Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Maragall lamenta que els socialistes considerin la casa de la tortura un símbol de “servei públic”

|

- Publicitat -

El secretari de l’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, ha perdut completament l’últim bri de credibilitat que li quedava en fer una declaració, que és una provocació en tota regla. Pérez ha afirmat que la prefectura de la Via Laietana ha estat “un símbol de servei públic des que diverses generacions de policies que han contribuït a enfortir la democràcia a Espanya”. Aquesta declaració terrible, feta per endolcir la brutal repressió del Franquisme, mostra la banalització de la vulneració de drets humans i de la violència per imposar una visió política.

Aquestes afirmacions han resultat especialment polèmiques, ja que segons diverses fonts entre les quals Archivos Historia mostren que l’edifici a la Via Laietana, 43, que era la Comissaria de la Brigada de Investigació Social, es va usar per torturar a la dissidència política durant la Guerra Civil Espanyola, però també durant el Franquisme i molt possiblement durant la Transició.

Publicitat

De fet, estan documentades moltes tortures que es van dur a terme a la comissaria, i que no tenien control judicial. Per tant, es pot afirmar que va ser l’escenari d’autèntiques barbaritats, que amb la Transició van perfeccionar-se. O sigui, amb la mirada de l’opinió pública, les tortures van deixar de tenir la brutalitat com a segell dels torturadors, per passar a ser imperceptibles i dificultar les denúncies, però no per això menys violentes.

Ernest Maragall, president del grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, s’ha oposat a les declaracions de Pérez i ha afirmat que “la comissaria de via Laietana és un símbol, però de repressió franquista, tortures i dictadura”.

Maragall ha considerat que és una “Vergonya que un govern que es diu socialista ho vegi com un exemple de servei públic” i ha demanat que l’edifici sigui retornat a la ciutadania perquè es pugui fer memòria històrica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut