Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Manipulació de RTVE per mostrar l’estat de les UCI de Catalunya i Madrid

Per ensenyar el gràfic de Madrid hi posen les dades totals per dia, mentre que en el cas de Catalunya, les dades són acumulades

Àlex Huguet 13/04/2020

Nou cas de manipulació per part d’un mitjà de comunicació al servei del Gobierno de Sánchez. RTVE ha compartit uns gràfics sobre l’estat de les UCI a les comunitats autònomes, i ho ha fet de la manera més desordenada i mal interpretable possible. Els gràfics oscil·len molt depenent de la comunitat de la qual es parla, però la manipulació quan es parla de Catalunya i Madrid, és flagrant.

Per començar, posa els gràfics de les dues regions una al costat de l’altra, amb el gràfic de Madrid mostrant que la situació d’alarma a les UCI va clarament a la baixa, i en canvi, a la de Catalunya es veu un procés molt més lent per tornar a la situació habitual de les UCI. Això és degut al fet que en el cas de Madrid han posat les dades totals diàries, mentre quan a Catalunya les dades són acumulades, i encara que aclareixin que les dades són recollides de manera diferent en els dos casos, mitjançant un asterisc, a primera instància, en veure dos gràfics tant diferents un al costat de l’altre, fa veure que la situació a Madrid és molt millor, quan la realitat ha demostrat que no és així.