Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Macron demana incloure el dret a l’avortament a la carta de Drets Fonamentals de la UE

|

- Publicitat -

El president francès, Emmanuel Macron, proposa incloure el dret a l’avortament a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea amb l’objectiu de protegir-lo “explícitament”.

En una intervenció al ple de l’Eurocambra per explicar les prioritats de la presidència francesa del Consell, Macron ha defensat afegir tant el dret a l’avortament com la protecció del medi ambient al document, que és legalment vinculant.

Publicitat

Les paraules de Macron arriben un dia després de l’elecció de Roberta Metsola, contrària a l’avortament, com a presidenta del Parlament Europeu amb el suport de socialistes i liberals, dels quals forma part el partit de Macron. Metsola, però, va prometre després de l’elecció que defensarà aquest dret com a presidenta.

En la seva intervenció davant dels eurodiputats a Estrasburg, el president francès també ha fet una defensa de l’estat de dret, el qual ha titllat de “tresor”. “No hem de deixar que s’instal·li la idea que la defensa de l’estat de dret correspon només a Brussel·les”, ha dit Macron, que ha apostat per “tornar a convèncer els pobles que se n’han allunyat”.

“La fi de l’estat de dret és el regne de l’arbitrarietat i el retorn dels règims autoritaris”, ha remarcat.

Durant el discurs, el president francès ha defensat els valors europeus de democràcia, progrés i pau i ha afirmat que cal fer de la Unió Europea “una potència de futur i equilibri”. En aquest sentit, ha apuntat que els principals reptes per al bloc comunitari són la transició digital, la seguretat i defensa, la pau i el qüestionant de l’estat de dret.

Per Macron, cal que la Unió Europea sigui autònoma en l’esfera internacional i que tingui “una política més eficaç contra la immigració irregular”. Pel que fa a noves adhesions al club comunitari, principalment dels Balcans Occidentals, el president francès ha dit que cal “donar perspectives sinceres” a aquests països. Abans d’una ampliació, Macron aposta per modificar “les regles de funcionament” comunitàries.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut