Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023

L’SNP i els Verds escocesos segellen un acord de governabilitat que preveu un referèndum abans de cinc anys

|

- Publicitat -

Quina gran lliçó torna a donar l’independentisme escocès! El Partit Nacional Escocès (SNP) i els Verds han sabut arraconar les seves diferències per centrar-se en l’essencial. Així, les dues formacions han signat un acord de governabilitat que preveu treballar per la celebració d’un referèndum d’independència durant aquest mandat, preferiblement abans de finals del 2023. Per primera vegada en la història de l’autogovern escocès, el pacte implicarà la presència de dos membres dels Verds a l’executiu d’Edimburg, tot i que ocuparan posicions ‘júnior’, equivalents al rang de secretari general a Catalunya. Segons Sturgeon, l’acord “fa més difícil, de fet impossible, que d’acord amb la democràcia un govern britànic es resisteixi al dret dels escocesos a decidir el seu futur”.

Publicitat

L’acord de cooperació entre l’SNP i els Verds preveu que els dos partits treballin plegats per oferir “un lideratge efectiu i responsable a Escòcia” durant aquesta legislatura, en defensa del país, de la seva gent i de les “generacions futures”.

Sturgeon ha remarcat, però, que no es tracta d’una “coalició” en el sentit tradicional, perquè les dues formacions mantindran les seves agendes i no estan d’acord en tot. De fet, hi ha temàtiques que queden excloses del pacte. “Però sortim de la zona de confort per centrar-nos en el que compartim”, ha afegit Sturgeon. Entre els punts en comú, la transició verda, el referèndum d’independència, el transport, l’habitatge o el compromís d’aprovar els pressupostos o les grans peces de legislació del programa de govern.

El co-líder dels Verds, Patrick Harvie, ha descrit el pacte com “un moment històric” perquè suposa que el partit entri per primera vegada en un govern a Escòcia i, també, al Regne Unit. Segons ha explicat, les dues formacions “gestionaran les desavinences constructivament” i se centraran en la idea del referèndum un cop s’hagi superat la pandèmia de coronavirus.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió