Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Lourdes Ciuró vol emplaçar la seu del Memorial Democràtic a la comissaria de Via Laietana

|

- Publicitat -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, ha explicat aquest dilluns que el seu Departament treballa en l’avantprojecte de llei per a crear una Llei catalana de memòria històrica, i ha anunciat la seva voluntat que el Memorial Democràtic tingui com a nova seu l’edifici de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana de Barcelona. En la seva primera compareixença davant la comissió de Justícia del Parlament, Ciuró ha defensat la futura llei de memòria com “un instrument legislatiu ajustat als principis internacionals de justícia, reparació i no repetició”, que inclourà mesures per a usar arxius i fons documentals com a prova d’actes ocorreguts durant la dictadura i la Transició.

Ha detallat que l’avantprojecte de llei també inclourà restriccions per a “evitar actes públics d’exaltació o d’homenatge al franquisme i contraris a la dignitat de les víctimes i els seus familiars”, a més d’un règim de sancions en cas d’incompliments. Respecte al Memorial Democràtic, ha valorat que “necessitarà una nova seu en un lloc central i emblemàtic” de Barcelona, i ha avisat que el seu equip defensarà que pugui situar-se en l’edifici de la Prefectura Superior de Policia.

Publicitat

Ciuró s’ha compromès a continuar el treball d’entitats memorialistes i que el Departament ha fet en aquesta matèria en etapes anteriors, i en aquest sentit ha lamentat que la retirada del monument a la batalla de l’Ebre a Tortosa està temporalment parada per ordre judicial, però ha assegurat que ho tenen “tot a punt” i que confia a poder començar les obres en la data prevista.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut