Dissabte, 16 de gener de 2021 - Edició 905
La República

L’Organització Mundial contra la Tortura demana l’anul·lació de les condemnes dels Jordis

L’entitat recorda a Pedro Sánchez que Espanya està obligada a respectar els tractats internacionals en matèria de drets humans.

Redacció
Redacció 02/06/2020
Imatge d'un cartell reivindicatiu que demana la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart / ACN

Espanya ha tornat a rebre un cop a l’esfera internacional per una dura crítica de l’Organització Mundial contra la Tortura. Aquest organisme, participat per més de 200 entitats civils, demana l’anul·lació de les condemnes per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per ser “desproporcionades”. Gerald Staberock, secretari general de l’OMCT, recorda a Pedro Sánchez que Espanya està obligada a respectar els tractats internacionals en matèria de drets humans.

En una carta dirigida al president del govern espanyol, a la fiscal general de l’Estat, l’advocada de l’Estat i la presidència del Tribunal Constitucional, Staberock també demana la reformulació del delicte de sedició. L’OMCT exigeix que es garanteixi la salvaguarda de drets davant una possible restricció de la llibertat d’expressió, de la de reunió pacífica, la desobediència civil o la protesta.

A la carta el secretari de l’organització constata que la sentència de l’1-O es va produir després de dos anys de detencions “arbitràries” i constata que enlloc del Tribunal Suprem (TS) s’hauria d’haver abordat en un tribunal a Catalunya que és on es van produir els fets. També alerta que la sentència de l’1-O pretengui tenir un efecte dissuasiu en altres reivindicacions a l’Estat. D’acord amb altres institucions i directrius internacionals, constaten que dins el concepte pacífic també hi entren conductes que poden molestar o ofendre o que puguin “obstaculitzar temporalment” l’activitat de tercers.

Relacionats