Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’oposició acusa Colau de mentir i veu un “menyspreu” que no hagi comparegut a la comissió

|

- Publicitat -

El regidor de Presidència, Pressupost i Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha negat aquest dilluns davant de l’oposició que hi hagi cap expedient sobre el projecte de concerts als terrats que havia de fer-se el 9 de maig i que finalment va suspendre’s arran de la polèmica. “No s’ha signat res, no s’ha gastat ni es gastarà un euro públic sobre aquest concert fallit”, ha dit Martí en una compareixença telemàtica a la comissió de Presidència sol·licitada per l’oposició. Els grups han criticat que no hagi comparegut l’alcaldessa Ada Colau personalment, fet que han titllat de “menyspreu” i han acusat el govern municipal de mentir i de manca de transparència. Per tot plegat, han demanat “responsabilitats”.

“No s’ha signat res, no s’ha gastat ni es gastarà un euro públic sobre aquest concert fallit. Ni la comissió de govern ni ningú havia pres cap acord formal”, ha remarcat Martí en la seva intervenció inicial.

Publicitat

El regidor ha apuntat que la polèmica “va ofegar la iniciativa” i ha admès que “la velocitat i la rapidesa van jugar-hi en contra, o potser el moment o la manera de comunicar-ho”.

Ball de xifres

Segons ha explicat el regidor, tot va ser “molt ràpid” i tot i que inicialment es va imaginar un concert en directe es va acabar acordant que fos gravat i l’Ajuntament va comprometre’s finalment a assumir “un màxim de 200.000 euros”. Així, ha insistit que el cost per al consistori hauria estat de 200.000 i no de 250.000.

Sobre l’acord amb El Terrat (The Mediapro Studio), Martí ha justificat que la productora escollida va ser aquesta perquè “el projecte era seu”. “Se’ns va demanar el pagament de quasi 100 tècnics, honoraris rebaixats dels músics, drons…”, ha afegit per resumir que el compromís entre les dues parts era una “coproducció” assumint costos a mitges.

El Terrat i Mediapro, ha dit, van estar “des del primer moment disposats a posar tota la seva capacitat i costos i només demanaven que ens féssim càrrec d’una part de les factures”. La fórmula jurídica que havia d’especificar l’acord era un “conveni”, ha dit, perquè “obliga sempre a justificar amb factures concretes els diners que es perceben”.

L’oposició carrega contra el govern

Les explicacions de Martí, però, no han satisfet a l’oposició. Des d’ERC, Jordi Coronas ha afirmat que “ni era una idea bonica, ni el moment ni la manera” i ha assegurat que hi havia “massa ego personal” de l’alcaldessa en el projecte. “Si volien comptar amb el sector cultural havien de fer-ho amb ells”, ha reblat.

Coronas ha criticat que no es digués “la veritat” sobre el seu cost des d’un primer moment i que “s’aprofités” el decret d’estat d’alarma per fer una contractació “a dit” quan són vies que només haurien de servir “per lluitar contra l’emergència sanitària i social”. “Menys victimisme i més assumir responsabilitats”, ha conclòs, instant BComú i el PSC a demanar perdó.

Junts per Catalunya també ha demanat responsabilitats i un “gir de 180 graus” en l’actitud política del govern municipal. “Esperàvem certa dosi d’humilitat”, ha admès Jordi Martí i Galbis. El regidor ha coincidit amb Coronas sobre el paper de Colau i ha indicat que més que un “regal” per a Barcelona volia “fer-se un homenatge” amb la celebració dels concerts. “Aquest episodi ha minat la nostra confiança en el govern”, ha assenyalat Martí i Galbis, que ha acusat l’alcaldessa de mentir i contradir-se en entrevistes sobre el cost dels concerts.

Et pot interessar  Detenen a Barcelona un presumpte terrorista d'Estat Islàmic

En una línia similar s’ha expressat Luz Guilarte, de Cs, que ha demanat a l’executiu per què volia assumir la meitat dels costos si Mediapro podia assumir-ne la totalitat. “Perquè ni Coli ni Collboni estaven disposats a renunciar a la propaganda d’aquest concert”, ha respost a la seva pregunta. Igual que JxCat, ha acusat el govern municipal de no dir el “cost real” del projecte -500.000 euros en total- i ha demanat que no continuïn “desprestigiant” l’ajuntament.

Des del PP, Josep Bou ha afegit que “tot ha estat confusió sobre el cost previst” i ha confessat que participava en la comissió amb “dubtes i incertesa” sobre el projecte. Amb tot, també ha carregat contra l’adjudicació a El Terrat i ha destacat el “costum” de l’ajuntament de “regar” amb diners públics “amics”.

Una acusació que també ha fet seva Barcelona pel Canvi, destacant la “llarga història de la relació del govern municipal amb Mediapro”. Manuel Valls ha demanat com es pretenia justificar el fet de no fer un concurs públic.

Davant les crítiques, el regidor de Presidència, Jordi Martí, ha insistit que el conveni, la fórmula jurídica escollida, és l’instrument “més garantista que hi ha” perquè cal especificar totes les factures.

Tanmateix, els grups han assegurat que la qüestió dels concerts no “acabava” amb aquesta comissió i han reiterat que volen l'”expedient” i “transparència”. Un expedient que Martí ja ha dit que no existeix. “El que seria mentir és posar més documentació que la que s’ha fet”, ha conclòs.

Martí apel·la a la “responsabilitat” dels grups

En la seva intervenció final, el regidor ha aprofitat l’ocasió per enviar un missatge a l’oposició en un context en què la institució haurà de refer els pressupostos. “Espero que no utilitzin això per escapar de la responsabilitats que tenim tots de fer tirar endavant la ciutat”, ha dit, referint-se als grups.

D’altra banda, Martí ha volgut recordar que el govern municipal destina més de 150 milions d’euros l’any es destinen a fomentar el desenvolupament cultural a la ciutat, “bona part” a la cultura de base i que l’ajuntament ja ha gastat més de 14 milions d’euros per fer front a l’emergència sanitària.

Absència de Colau

A més, tots els grups municipals han criticat en les seves intervencions que hagi comparegut Martí en lloc de l’alcaldessa Ada Colau. “Si l’alcaldessa era bona per presentar el projecte també hauria de ser avui aquí donant explicacions”, ha dit Coronas.
Des de JxCat han considerat un “menyspreu” cap a l’oposició l’absència de Colau i han lamentat la seva “covardia política”. “Li entra el pànic escènic i s’amaga. On està?”, ha demanat Guilarte.

“Qui hauria de ser aquí és l’alcaldessa”, ha sentenciat Bou També ho ha criticat Valls, que ha assenyalat que la “responsabilitat” de Colau era ser a la comissió. “És una falta de respecte i forma de frivolitat”, ha dit.

Els grups han fet referència també en les seves intervencions al fet que Colau en parlés aquest diumenge en una entrevista a La Sexta i, per contra, no en seu institucional, tot i ser ella qui va anunciar el projecte dels concerts el 30 d’abril.

Davant d’això, Jordi Martí ha precisat que “mai un alcalde o alcaldessa ha comparegut en una comissió de plenari” i ha recordat que es tractava d’una compareixença de govern, del qual ell n’és membre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut