Dijous, 22 d'octubre de 2020 - Edició 819
La República

L’operació diàleg beneficia a socialistes i comuns, segons el CIS

L’independentisme desmobilitzat faria que ERC, JxCat i CUP perdessin suport en relació al 10-N en les eleccions vinents

Àlex Huguet
Àlex Huguet 27/02/2020
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, en un acte de partit / PSOE

El PSC guanyaria les eleccions espanyoles a Catalunya amb un 22,5% dels vots si es tornessin a celebrar, segons el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de febrer. ERC perdria la primera posició obtinguda el 10-N i seria ara segona força amb el 17,4% dels vots mentre que els Comuns escalarien fins a la tercera plaça amb el 15,2% de la intenció de vot. JxCat baixaria a la quarta posició amb el 9,4% dels vots, seguit de la CUP amb el 5,4%, el PPC amb el 4,2%, Cs amb el 3,1% i Vox amb el 2,9%. Els partits independentistes perdrien suports amb relació a les eleccions del 10 de novembre de l’any passat en una enquesta fet a principis de febrer, coincidint amb la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra.

ERC perdria cinc punts percentuals, JxCat n’obtindria quatre menys i la CUP perdria gairebé un punt percentual de vot. En canvi, els partits que ara formen l’executiu de coalició a l’Estat guanyen força. El PSC augmenta dos punts i els Comuns un punt percentual.

L’enquesta feta pública aquest dijous es va fer de l’1 a l’11 de febrer, quan ja s’havia format el nou govern espanyol, i els percentatges comptabilitzen la intenció directa de vot sumada a la simpatia. Els resultats només amb la intenció de vot dibuixen el mateix escenari.

Segons el CIS, l’independentisme català perdria força al ser propi territori a costa dels que aposten per una taula de diàleg que ni vol sentir a parlar d’autodeterminació o amnistia. La situació ens porta cap a una desmobilització del moviment, però aquestes dades poden servir com a reflexió perquè els polítics independentistes s’adonin que han d’anar tots a una.

Relacionats