Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’ONU i la Creu Roja a Mariúpol: Comencen a evacuar els primers civils de la planta metal·lúrgica

|

- Publicitat -

L’ONU i la Creu Roja han començat aquest diumenge l’evacuació de civils de la planta metal·lúrgica d’Azovstal, a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, assetjada per les tropes russes des de fa setmanes. És l’última zona de resistència de la ciutat i un primer grup de persones ja es dirigeix a la zona controlada per Ucraïna. Aquest dilluns arribaran a Zaporíjia, segons ha explicat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Twitter. El Comitè Internacional de la Creu Roja ha informat que el comboi, en coordinació amb l’ONU i les parts en conflicte, va sortir divendres passat, va recórrer uns 230 quilòmetres i va arribar dissabte al matí a la planta de Mariúpol.

La Creu Roja insisteix en el fet que no es poden compartir detalls fins que la situació ho permeti, ja que podria posar en perill greu la seguretat dels civils i del comboi. Les autoritats locals competents s’estan comunicant amb els civils sobre detalls pràctics.

Publicitat

D’altra banda, la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, i una delegació del Congrés nord-americà s’han reunit aquest diumenge amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i altres alts càrrcs ucraïnesos a Kíiv. “La nostra delegació ha viatjat a Kíiv per enviar un missatge inconfusible i rotund al món sencer: els Estats Units està fermament al costat d’Ucraïna”, afirma un comunicat de Pelosi.

Zelenski ha agraït als Estats Units l’ajuda al seu país i ha traslladat la necessitat de mantenir-la per la seguretat, l’economia i l’assistència humanitària d’Ucraïna. La delegació parlamentària nord-americana ha transmès a Zelenski que el Congrés està treballant per transformar l’ajuda addicional compromesa pel president nord-americà, Joe Biden, en iniciatives legislatives. Els congressistes dels EUA també van destacar el lideratge de Zelenski i van mostrar la seva “admiració” pel poble ucraïnès pel seu “coratge en la lluita contra l’opressió de Rússia”.

Et pot interessar  SOS Costa Brava exigeix la protecció “urgent” del 30% dels ecosistemes marins i terrestres de Catalunya

Aquesta visita és la primera delegació oficial del Congrés que visita Ucraïna després de la invasió de Rússia. La delegació completa, que inclou Jim McGovern, Gregory Meeks, Adam Schiff, Barbara Lee, Bill Keating i Jason Crow, ha continuat el seu viatge fins el sud-est de Polònia i la seva capital, Varsòvia. Allà s’han reunit amb el president polonès, Andrzej Duda, i altres alts càrrecs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut