Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’odi a la llengua catalana i a Pedro Sánchez fa embogir Casado al Congreso

|

- Publicitat -

El cas de Canet ha centrat aquest dimecres les preguntes al president del govern espanyol durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, on Pedro Sánchez ha rebut greus acusacions per part del líder del PP, Pablo Casado, i la líder de Cs, Inés Arrimadas. Casado l’ha amenaçat d’acabar davant els tribunals pel seu “abandó” davant els “atacs” dels “totalitaris” a un nen de cinc anys. Arrimadas ha afirmat que és “còmplice” del “feixisme i l’odi” contra la família. En la seva última rèplica, Sánchez ha acusat les dues formacions de “polititzar la llengua” amb declaracions “inflamatòries” i els ha retret que comparin el cas amb l’apartheid sud-africà o la història de Ruby Bridges.

El líder del PP ha obert la sessió advertint a Sánchez que “acabarà rendint comptes davant la justícia” per “ocultar una pandèmia mentre s’infectaven milers d’espanyols”. “Jo de vostè em protegiria”, ha alertat Casado a Sánchez. Ha repetit l’amenaça després quan ha acusat Sánchez de “deixar abandonat un nen de cinc anys mentre els seus socis separatistes diuen que cal apedregar-lo només perquè els seus pares demanen que es compleixin els seus drets a Canet”.

Publicitat

“Perquè no obliga la Generalitat a complir les resolucions judicials o vostè no compleix les seves responsabilitats constitucionals amb l’article 155?”. “Si no ho fa els denunciarem per desobediència, i si està mirant cap a una altra banda pels seus vots el que estaria cometent un delicte de prevaricació és vostè”.

El líder del PP ha seguit carregant contra el president espanyol per no fer res quan “aquests totalitaris estan atacant un nen”. “Que cony ha de passar a Espanya perquè vostè assumeixi alguna responsabilitat?”, ha preguntat entre aplaudiments de la seva bancada, que s’ha aixecat per celebrar l’exabrupte.

En la seva rèplica, Sánchez li ha preguntat “quants cafès porta?” i ha afirmat que el comportament de Casado és “un clar exemple” del tarannà crispat de l’oposició “i de la manca de respecte que té a les Corts”.

“És bo per a Espanya recuperar la normalitat democràtica i aquest govern està concentrat en recuperar la situació econòmica, i això implica estabilitat política, normalitat democràtica, tenir legislatura, aprovar els pressupostos i complir amb les obligacions constitucionals”.

Et pot interessar  El suposat govern progressista del PSOE i Sumar portarà al Constitucional la ILP per declarar la independència

Per això ha emplaçat de nou a Casado “que abandoni el bloqueig i renovi el CGPJ”.

Arrimadas l’acusa de ser còmplice del “feixisme i l’odi”

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha pres el relleu de Casado per acusar el president espanyol de ser “còmplice” dels que estan fent “un assetjament infame a un nen de cinc anys”. “Aquesta família està suportant escraches, assenyalaments i fins i tot amenaces d’apedregar la seva casa, i tot atiat per la Generalitat i per TV3”.

Segons Arrimadas, Sánchez “no ha fet ni dit res” quan té “el feixisme i l’odi davant”. “La Generalitat ha dit que no complirà”, ha afegit, “i hi ha més dignitat i valentia en qualsevol constitucionalista català que s’enfronta al separatisme que en tots els consells de ministres dels últims 30 anys”.

En la seva resposta, Sánchez ha expressat la “solidaritat” del seu govern “amb el nen i amb els pares de l’escola de Canet”, i ha insistit que l’executiu “es manifesta sempre a favor del compliment de les sentències”.

Dit això, Sánchez ha insistit que “aquest és un govern que treballa per la convivència a l’escola”, i “no polititzarem mai ni la llengua ni l’educació en cap dels territoris del nostre país”.

“Aquest és un govern que viu, sent i interpreta la diversitat territorial i les llengües cooficials”, i que “garantirà sempre el dret dels nens a poder ser educats i aprendre les llengües oficials; en el cas de Catalunya l’espanyol i el català”.

El president espanyol ha tancat la qüestió recordant que Cada vegada més catalans volen concòrdia i convivència, i superar precisament el mal anomenat procés”.

“Aquest govern defensa els drets i llibertats de tots els espanyols. És un govern compromès amb l’educació pública”, ha sentenciat abans d’afirmar que el govern espanyol “no estarem en aquestes declaracions inflamatòries”.

En aquest punt ha retret al PP i a Cs que parlin “d’apartheid lingüístic”. “Saben el que ha significat l’apartheid a Sudàfrica? Com és possible que tinguem al líder de l’oposició parlant d’un problema com el de 1960 als Estats Units?”. Si us plau., no polititzin la llengua, i utilitzin-la com ha de ser”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut