Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Llum verda al decret del Govern pel català a l’escola fruit de l’acord d’ERC, Junts i Comuns

Els socialistes no han donat suport en aquest nou instrument, ja que s’oposa massa a la sentència del 25% de castellà a les aules

Redacció 29/06/2022
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, compareixent des de la seu del Departament. Data de publicació: dimecres 16 de març del 2022, 12:14 Localització: Barcelona Autor: María Belmez

Aquest matí el Parlament ha validat el decret llei que té l’objectiu de protegir legalment els projectes lingüístics de les escoles i fer front a la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules. Tot un mes més tard que l’aprovés el mateix Govern.

Sense els comuns, Esquerra i Junts no haurien pogut donar viabilitat al decret llei, el qual pretén ser un complement de la llei per protegir el català a les escoles que va ser aprovada el 8 de juny després de quedar aturada fins al dictamen positiu del Consell de Garanties Estatutàries.

Així mateix, el consell d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray ha volgut insistir que gràcies al decret, avui dia els centres escolars gaudiran de “seguretat, l’acompanyament i la protecció jurídica”.

Els socialistes no han donat suport en aquest nou instrument, ja que s’oposa massa a la sentència del 25% de castellà a les aules declarada pel TSJC. És que del cert, el decret rebutja plenament aquesta sentència, perquè titlla d'”inaplicables” els percentatges, segons la nova formulació de llei, han de ser els criteris pedagògics els que han d’operar a l’escola.

Un cop emès el decret, es va fer arribar unes instruccions a les escoles que fixaven que durant el mes de juny els 5.000 centres de Catalunya havien de respondre a un formulari. Els centres que varen respondre de manera afirmativa als interrogants no hauran de fer canvis; en cas contrari, tindran tot el curs vinent per adaptar-s’hi.