Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Llum verd a l’impeachment contra Trump per “incitació a la insurrecció”

|

- Publicitat -

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dimecres iniciar un procés de judici polític (‘impeachment’) contra el president, Donald Trump, acusat “d’incitació la insurrecció” pel seu rol en l’assalt al Capitoli que van dur a terme els seus partidaris. La votació s’ha saldat amb 232 vots a favor i 197 en contra, quan el límit per aprovar el judici polític se situava en 217. Al vot favorable dels demòcrates de la Cambra de Representants, majoria a la Cambra baixa nord-americana, s’han unit diversos legisladors republicans, entre els quals destaquen John Katko, Liz Cheney i Jamie Herrera.

Tot i que el nombre de republicans que finalment s’ha decidit per recolzar l”impeachment’ no ha estat clar fins a la votació, el suport d’aquests legisladors subratlla el seu descontentament per l’incident del Capitoli, que va tenir lloc la setmana passada, durant la certificació de la victòria de Joe Biden al Congrés. A l’inici del debat, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha assenyalat que Trump és un “perill clar i present” pels Estats Units, subratllant que “el president va incitar aquesta insurrecció, aquesta rebel·lió armada contra el nostre país”, segons ha informat la cadena de televisió CNN.

Publicitat

A més, ha agregat que el magnat novaiorquès ha mentit “repetidament” sobre el resultat de les eleccions presidencials, celebrades al novembre, i ha posat en dubte la democràcia. De forma paral·lela, ha titllat a les persones que van irrompre al Capitoli de “terroristes domèstics” i ha posat l’accent en què Trump “els va enviar” a l’edifici. “No són patriotes”, ha reblat, marcant distància amb l’adjectiu amb el qual el mandatari els ha definit.

“El president ha de sotmetre’s a un ‘impeachment'”, ha resolt. El text presentat sosté que Trump va repetir afirmacions falses sobre la seva suposada victòria a les eleccions presidencials del 3 de novembre i va animar als seus seguidors en un discurs retransmès el propi 6 de gener.

Els terminis impedeixen destituir Trump abans del 20 de gener, data en què Biden prendrà possessió com a president dels Estats Units, però sí permetrien inhabilitar-lo per exercir càrrecs públics i presentar-se a la reelecció el 2024.

Trump es convertirà amb aquest procés en el primer president dels Estats Units a ser sotmès a dos processos de destitució després que al febrer de 2020 fos absolt després de ser acusat d’abús del poder presidencial i obstrucció al Congrés per pressionar a dirigents d’Ucraïna perquè investiguessin Biden i al seu fill Hunter per les seves activitats empresarials.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut