Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Lleida culmina la retirada d’escuts franquistes

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Lleida ha començat a retirar l’escut franquista de la façana de l’antic edifici de capitania d’infanteria de Gardeny. Es tracta del darrer escut franquista que queda a l’espai públic a la capital del Segrià i la Paeria ha acabat optant per retirar-lo de la façana per tal de donar compliment a la Llei de Memòria Històrica. Un cop retirat, aquest emblema de 12.000 quilos de pes, amb l’àliga i el jou i les fletxes franquistes, serà traslladat i dipositat a l’arxiu arqueològic municipal. “Hem de tenir el coratge polític i cívic de fer allò que, des de la mort del dictador, molts partits polítics, entitats i lleidatans havien demanat”, ha afirmat l’alcalde Miquel Pueyo.

Pueyo ha dit que la retirada de l’escut franquista de Gardeny fa que sigui “un dia important” per Lleida. “Des de la mort del dictador i durant molt de temps hi ha hagut per part d’alcaldies successives una certa tolerància en relació amb els vestigis del franquisme”, ha assenyalat l’alcalde de Lleida. Així, ha recordat que anys enrere “la Paeria va tapar l’escut amb una lona, però aquesta es va acabar trencant amb el pas del temps”.

Publicitat

Miquel Pueyo ha recordat el compromís del govern municipal d’ERC i JxCat, i en aquell moment encara amb el Comú, per retirar aquest gran emblema de formigó de la façana de l’antic edifici de capitania d’infanteria abans que acabés l’any. “Hem de tenir el coratge polític i cívic de fer allò que, des de la mort del dictador, molts partits polítics, entitats i lleidatans havien demanat”, ha posat en relleu l’alcalde lleidatà.

A la vegada, ha remarcat que el govern municipal “té l’obligació de completar el procés de reconeixement cap a aquelles persones que van patir o van lluitar contra el franquisme”. En aquest sentit, Pueyo ha explicat que, “tant al turó de la Seu Vella com al de Gardeny, es farà algun gest de memòria per a les persones que van ser obligades a treballar per aixecar aquestes casernes”. En el cas de Gardeny, ha recordat que “va ser un espai on presoners o treballadors es van veure forçats a construir els diferents edificis que acull el turó”.

Et pot interessar  La pagesia de la demarcació de Lleida carrega contra Mascort i avisa que tallaran les carreteres "fins que faci falta"

La retirada de l’emblema franquista de Gardeny per complir amb la Llei de Memòria Històrica se suma a la substitució de noms de carrers i a la retirada de plaques d’habitatges del Ministeri de l’Habitatge franquista que s’han dut a terme a la ciutat amb l’actual i anteriors governs de la Paeria. Els treballs, que executa l’empresa Biosca es duran a terme entre aquest dimecres i dijous, segons ha explicat el tinent d’alcalde, Toni Postius. Després, l’emblema es traslladarà a l’arxiu arqueològic municipal.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut