Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

L’independentisme del Congreso demana informes jurídics sobre la potestat de la Mesa de vetar la Llei d’amnistia

Les formacions independentistes acusen l’òrgan de govern del Congreso de fer una ‘censura prèvia’ i substituir el TC

Agències 24/03/2021
Els representants d'ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat davant del Congrés en la presentació de la llei d'amnistia.

ERC, JxCat, PDeCAT i CUP han reclamat aquest dimecres al Congrés dos informes jurídics sobre la potestat de la Mesa de vetar la seva proposició de Llei d’amnistia, que dimarts va ser inadmesa amb els vots del PSOE, PP i Vox partint d’un informe dels lletrats que la considera inconstitucional. Les formacions independentistes demanen que els lletrats es pronunciïn sobre si la Mesa pot fer un examen de constitucionalitat ‘a priori’ de les iniciatives legislatives que es registren, un fet que consideren com una “censura política”. També que esclareixin si la Mesa tenia raó quan va inadmetre la iniciativa adduint que apostava per un indult col·lectiu, i no per una amnistia.

Les formacions independentistes volen que els lletrats aclareixin si la Mesa té potestat per fonamentar les seves decisions segons la possible constitucionalitat dels textos, perquè consideren que aquesta no és la funció de la Mesa, sinó en tot cas del Tribunal Constitucional (TC).

A més, asseguren que la Mesa va utilitzar un argument fals quan va rebutjar la iniciativa adduint que no és constitucional, perquè l’amnistia “és plenament constitucional”. La Mesa, apunten, “no hauria d’aplicar un criteri restrictiu, sinó ampli en la tramitació de les iniciatives dels grups”, i en tot cas és el Tribunal Constitucional qui s’hauria de pronunciar sobre la constitucionalitat de la proposta un cop debatuda i aprovada.

Un cop rebuts els informes, els partits independentistes ja avancen que demanaran a la Mesa que reconsideri la seva decisió de no deixar que es tramiti la proposició de Llei d’amnistia.