Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

L’Hospital de Bellvitge preveu recuperar el 100% de l’activitat quirúrgica en tres setmanes

El gruix d’operacions posposades per la crisi del coronavirus es faran d’aquí a finals d’any

Agències 29/04/2020
Un dels passadissos d'Unitats de Cures Intensives (UCI) a l'Hospital de Bellvitge | ACN

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) preveu recuperar el 100% de l’activitat quirúrgica el pròxim 18 de maig si es manté l’actual descens d’ingressos per covid-19 a les unitats de crítics. Álvaro Arcocha, subdirector de Procés Quirúrgic, explica que la setmana passada es va començar a operar amb quatre o cinc quiròfans i que l’objectiu és, mantenint el pla de contingència per si hi ha un rebrot durant el desconfinament, anar incorporant nous quiròfans a mesura que quedin lliures llits d’UCI. Així, el 4 de maig es volen tenir operatius una vintena de quiròfans i una setmana després, l’11 de maig, una trentena. Les operacions que s’han posposat des de l’inici de la pandèmia es volen fer, en la seva majoria, abans de finals d’any.

En declaracions a l’ACN, Álvaro Arcocha destaca que l’Hospital de Bellvitge, gràcies a l’esforç fet pels seus professionals, ha tingut capacitat per donar resposta a la crisi del coronavirus “sense grans angúnies i sense saturar les urgències”, però que a canvi ha obligat a aturar l’activitat quirúrgica “amb el que això suposa”.

Una aturada dels quiròfans, afegeix, que ha acumulat molta cirurgia important, principalment oncològica, que per fer-se depèn molt dels descens de l’ocupació de llits d’UCI. D’una banda perquè aquests pacients un cop operats van a les unitats de crítics i de l’altre perquè dels llits de més destinats a pacients de covid-19 se n’encarrega el servei d’anestèsia, imprescindible per operar.

Arcocha, sempre que no es produeixi un repunt de casos de covid-19 i es consolidi el “lent però progressiu” descens d’ingressos, preveu que bona part de les operacions pendents es puguin fer entre finals d’any i els primers mesos del 2021. “En els últims quatre anys hi va haver un descens molt important de les llistes d’espera i tot i que no esperem tornar als nivells del mes de febrer immediatament sí que ens agradaria acostar-nos en els pròxims cinc o sis mesos”, apunta.

Pel que fa a tota la estructura creada per fer front al coronavirus, Arcocha explica que es mantindrà per “estar en millors condicions” si l’hivern vinent hi ha un rebrot. Entre aquestes estructures, per exemple, hi ha l’àrea hospitalària muntada al vestíbul de consultes amb 50 llits.