Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

L’exsecretari general d’Acció Exterior denuncia que la investigació d’Instrucció 13 és una “causa general contra l’independentisme”

Villatoro ha dit que la "macrocausa" del jutjat 13 té una "matriu política" per perseguir l'independentisme

|

- Publicitat -

L’exsecretari general d’Acció Exterior de la Generalitat Aleix Villatoro ha denunciat davant el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona que la investigació per les despeses de l’1-O són part d’“una causa general contra l’independentisme”.

Instrucció número 13 l’investiga per una subvenció directa de 40.000 euros a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), tot i que aquesta el Tribunal de Comptes (TdC) ja va descartar irregularitats. Villatoro ha defensat que era l’única entitat que podia executar certes tasques de promoció exterior de Catalunya.

Publicitat

Aquesta part de la causa formava part d’una querella de la fiscalia presentada al jutjat d’instrucció número 18 després d’un informe del TdC. Villatoro i Albert Royo, exsecretari general del Diplocat, van ser investigats per Instrucció 18, però van demanar que la causa s’acumulés a Instrucció 13, que ja investigava fets similars. Finalment, després d’un llarg estira-i-arronsa entre els dos jutjats, la fiscalia i l’Audiència de Barcelona, es va decidir que ho assumís tot Instrucció 13. Va ser aleshores quan Villatoro va demanar declarar voluntàriament.

En sortir Villatoro ha dit que la “macrocausa” del jutjat 13 té una “matriu política” i no ha estat guiada per una raó justa. Així, ha recordat que inicialment el jutjat no va considerar delictiva aquesta subvenció, el Tribunal de Comptes tampoc, però finalment la fiscalia sí que hi va veure delicte i va presentar una querella a Instrucció 18. “Són uns fets impecables tant des del punt de vista del procediment administratiu com de la legitimitat democràtica i política del govern que els va impulsar”, ha assegurat.

Amb aquesta investigació contra desenes d’excàrrecs dels governs sobiranistes del 2011 al 2017, Villatoro creu que es demostra que “és una causa política general contra l’independentisme, sense cap fonament de dret ni legitimitat democràtica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut