Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’Espanya “progressista” és el setè exportador d’armes més gran del món

|

- Publicitat -

Espanya és el setè exportador d’armes més gran del món amb Austràlia, Singapur i Turquia com a principals clients, segons les darreres dades de l’Institut Internacional de Recerca de la Pau d’Stockholm (SIPRI). La venda d’armament espanyol es va incrementar un 13% durant els darrers cinc anys en comparació amb el període 2010-2014. Els Estats Units continuen liderant de llarg les exportacions, representant un 36% del comerç mundial, seguits de Rússia i França que representen un 21% i un 7,9% respectivament. El SIPRI alerta que s’ha incrementat el flux d’armes cap a l’Orient Mitjà amb l’Aràbia Saudita com a principal importador.

“La meitat de les exportacions d’armes dels EUA en els darrers cinc anys van tenir com a destinació l’Orient Mitjà i la meitat d’aquestes van anar a l’Aràbia Saudita”, constata Pieter D.Wezeman, investigador del SIPRI.

Publicitat

Aquest institut referent en l’estudi de la indústria armamentística remarca com, malgrat la intervenció militar saudita al Iemen, països com els EUA o el Regne Unit han continuat exportant armes al règim. Fins al 73% de les importacions d’armes de l’Aràbia Saudita provenen dels EUA i el 13% del Regne Unit.

Després dels saudites, l’Índia i Egipte són els importadors més grans d’armes del món. Destaca especialment com el règim d’Abdel Fatah al-Sisi ha triplicat la compra d’armament en els darrers cinc anys coincidint amb la seva implicació en la guerra a Líbia, Iemen i la seva lluita contra grups rebels al Sinaí.

Rússia perd terreny

Les exportacions d’armes russes han caigut un 18% entre 2015 i 2019 en comparació amb el període 2010-2014. El SIPRI ho atribueix a la pèrdua de terreny a l’Índia que en els darrers cinc anys ha convertit els EUA en el seu segon proveïdor d’armes.

Et pot interessar  ERC insisteix en el finançament singular i adverteix Sánchez: "Si vol suport als pressupostos de l'Estat, compleixi"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut