Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Les plataformes antirepressives exposen els forats de l’amnistia que reclama Junts: “Està molt lluny de ser un punt i a part”

Denuncien que l'amnistia sense autodeterminació provocaria "milers de represaliats més per lluitar per aquest dret que ens neguen"

|

- Publicitat -

Les plataformes antirepressives de Barcelona i Ponent, juntament amb altres entitats i agrupacions antirepressives, han emès un comunicat en el qual exposen la seva posició respecte a la demanda d’una llei d’amnistia que ha fet Junts com a condició prèvia per obrir negociacions amb el PSOE de cara la hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Les entitats antifeixistes que lluiten contra la repressió judicial perpetrada per l’Estat espanyol es mostren crítiques tant amb la proposta de Junts com amb “l’escenificació” que ha fet la formació, perquè deixa fora milers de persones represaliades i no va acompanyada d’un reconeixement real dels drets i llibertats democràtiques que “ara es neguen sistemàticament”.

A ulls de les plataformes i entitats antirepressives, l’amnistia ha de suposar “l’alliberació de tots els presos polítics antifeixistes i el sobreseïment de totes les causes judicials obertes per qüestions polítiques contra els antifeixistes i demòcrates en general, sense fer distincions en els mitjans de lluita emprats”, sense que cap d’ells hagi de renunciar o penedir-se de la seva lluita.

Publicitat

Per tal que sigui una veritable amnistia, al·leguen que aquesta ha d’anar acompanyada d’una altra sèrie de mesures, les quals resumeixen en un “reconeixement real dels drets i llibertats democràtiques que ara ens neguen sistemàticament”. “Sense el reconeixement d’aquests drets i llibertats, aquesta mesura es limitaria a treure els presos polítics de la presó per una porta mentre que l’endemà, quan haguessin reprès la seva lluita, haguessin de tornar a entrar” exposen en el comunicat.

Les entitats denuncien que l’amnistia que Junts exigeix “està molt lluny de ser un simple punt i a part o una mesura de gràcia suplicada a l’Estat”, perquè és una “amnistia parcial”, la qual se circumscriu únicament al marc català, i que deixa enrere tant a les persones que han lluitat pel dret a l’autodeterminació fora de Catalunya com a les persones que han lluitat en altres moviments socials. “En cas d’aconseguir-se aquesta hipotètica amnistia que abraçaria els 4.000 represaliats que van sorgir a Catalunya arran del Procés, com que es continuaria sense reconèixer el dret a l’autodeterminació, l’endemà hi tornarien a haver milers de represaliats més per lluitar per aquest dret que ens neguen”.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

L’estratègia emprada per Junts tampoc no ha convençut les entitats, que critiquen que tant el parit de Laura Borràs com ERC han demostrat que “només són fidels als seus interessos econòmics”, i que si Junts es veu obligat a negociar amb l’Estat espanyol és “per la gran pressió que s’ha estat exercint als carrers”.

Amb tot, en el comunicat, les entitats extreuen un seguit de conclusions del panorama actual. La primera és que “un moviment popular unit i organitzat de manera independent, amb incansable lluita al carrer, sí que podria ser capaç d’aconseguir l’amnistia“, motiu pel qual “hem de dirigir tots els nostres esforços en aquest sentit”. La segona conclusió és que el dret a l’autodeterminació “és una qüestió vertebral per a l’Estat i que no es planteja en cap moment obrir aquesta escletxa” i que, per tant, davant aquesta situació, l’única via és “unir-nos amb la resta de companys i companyes de l’Estat per acabar amb la dominació feixista que patim i llavors sí, poder exigir el reconeixement de tots els nostres drets i llibertats”.

“En definitiva, si realment volem acabar amb la repressió a l’Estat espanyol, hem de
continuar enfortint l’organització antirepressiva, hem d’unir-nos i no podem deixar-nos enganyar per amnisties parcials. No podem baixar la bandera de la resistència fins que no hi hagi ni un encausat, ni un sol pres polític i fins que no obtinguem el veritable reconeixement dels nostres drets i llibertats democràtiques. I tot això només ho aconseguirem units, organitzats al marge de les institucions parlamentàries i amb lluita als carrers” conclouen en el comunicat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut