Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna es reprendran aquest dilluns per concretar-ne els “resultats preliminars”

Els treballadors de Txernòbil aturen les reparacions i el manteniment de la central per la “fatiga física i psicològica”

Agències 14/03/2022

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna es reprendran aquest dilluns. Així ho ha confirmat l’assessor del president Ucraïnès, Mykhailo Podolyak. L’assessor ha assegurat que les converses es produeixen “sense parar” per via telemàtica i ha explicat que demà dilluns faran una nova sessió per “resumir els resultats preliminars” que s’ha assolit fins ara. Just aquest diumenge els equips d’ambdós països s’han mostrat confiats que es pugui arribar a un acord “aviat”, malgrat que de moment les converses no s’han traduït en una desescalada militar.

Per altra banda, l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica ha alertat que els treballadors de Txernòbil han aturat les reparacions i el manteniment de seguretat de la central nuclear a causa de la “fatiga física i psicològica” que pateixen. Segons denuncien, el personal ha estat treballant “sense parar” durant gairebé tres setmanes. El director general de l’AIEA, Rafael Mariano Grossi, ha alertat que la situació és “cada cop més greu” i ha urgit a actuar per garantir la seguretat a les plantes nuclears ucraïneses.

L’OMS, UNICEF i UNFPA demanen aturar els atacs a l’assistència sanitària

Per la seva banda l’OMS, UNICEF i UNFPA han emès un comunicat conjunt on reclamen que s’aturi “immediatament” tots els atacs a l’assistència sanitària a Ucraïna. “Aquests terribles atacs estan matant i causant ferides greus a pacients i treballadors sanitaris, destruint infraestructures sanitàries vitals i forçant milers de persones a renunciar a accedir als serveis sanitaris malgrat les necessitats catastròfiques”, han alertat. Al text han qualificat els actes de “crueltat inadmissible”.

Segons calculen, des de l’inici de la guerra hi ha hagut 31 atacs a l’assistència sanitària. En 24 es va danyar o destruir instal·lacions sanitàries, mentre que en 5 van ser ambulàncies. Apunten que els atacs han provocat almenys 12 morts i 34 ferits.

Paral·lelament, des del Comitè Internacional de la Creu Roja s’han ofert per actuar com a intermediari neutral per aconseguir un acord humanitari que veuen “urgent” a Mariúpol. En un comunicat ham demanat que s’acordi les condicions de l’alto el foc, les ubicacions concretes dels corredors humanitaris i que es vetlli pel respecte al pacte. L’organització ha alertat que hi ha centenars de milers de persones atrapades a Mariúpol i han reclamat una solució “urgent” per “evitar el pitjor escenari”.

Segons la viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk, a Ucraïna s’ha evacuat uns 5.500 civils aquest dissabte, dels quals gairebé 4.000 ho han estat de les rodalies de Kyiv.

Retirada d’Oracle i aturada d’Instagram

D’altra banda, just després que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelensky, advertís a Microsoft, SAP i Oracle que “només existeix el blanc i el negre, el bé i el mal” i els instés a deixar d’oferir els seus productes a Rússia, Oracle ha assegurat que ha tallat tots els seus negocis al país per donar suport a Ucraïna. La companyia, líder al sector de la gestió de bases de dades i de desenvolupament de programari, ha detallat que ja no es pot descarregar actualitzacions ni millores del servei a Rússia, i que ha suspès tot el servei de consultoria i atenció al client. També ha suspès tots els seus socis russos dins de la companyia i ha prohibit que s’exporti i s’utilitzi els seus productes al país.

A més, Instagram tampoc es podrà utilitzar més a Rússia. En aquest cas la decisió s’ha pres a instàncies russes, que després que la companyia Meta permetés la publicació de missatges agressius contraris a Rússia ha optat per tallar el seu ús al país. Segons detalla la CNN, s’ha enviat un missatge a tots els usuaris russos informant-los de la decisió i alertant-los que a partir d’aquesta mitjanit no podran entrar més a l’aplicació.