Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Les forces independentistes denuncien des del TSJC el segon judici a la Mesa del Parlament

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) repeteix aquest dimarts, 14 de març, el judici als membres independentistes de la Mesa del Parlament que el 2017 presidia Carme Forcadell, després que el Tribunal Superior confirmés la reprovació dels magistrats Jesús María Barrientos i Carlos Ramos i ordenés la repetició de la vista oral. Des de les portes del TSJC, líders independentistes com Jordi Turull (Junts), Carme Forcadell (ERC) o Carles Riera (CUP) han denunciat el “maltractament”, la “vergonya” i la “persecució” que la repetició d’aquest judici suposa.

Aquest segon judici és “una vergonya perquè atempta directament contra els pilars bàsics del parlamentarisme, és a dir, els pilars bàsics de la democràcia”, ha denunciat el secretari general de Junts, Jordi Turull. Turull ha explicat que el seu partit dona suport a les persones novament jutjades i ha instat a “recuperar l’esperit d’il·lusió, d’unitat i determinació que va fer possible fer el que vam fer al servei dels ciutadans”. Finalment, el secretari general ha defensat que al Parlament “s’ha de poder parlar de tot” i ha lamentat que aquesta situació “no passa enlloc de les democràcies consolidades”. “No pot haver ni un pas enrere. Estem aquí per denunciar-ho i no ens en cansarem”, ha conclòs.

Publicitat

Per la seva banda, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha titllat de “maltractament” la repetició del judici: “És un cas de maltractament fer-los tornar a passar el que van passar; sempre és un tràngol passar per un tribunal, sempre és difícil i costa molt”. Per a Forcadell, aquest segon judici és una clara mostra que “la repressió es continua acarnissant amb l’independentisme”. Forcadell, que ja va ser jutjada per aquests fets però al Tribunal Suprem, ha coincidit amb Turull en remarcar que a la cambra legislativa “s’hi ha de poder parlar de tot” amb els únics límits en el respecte als drets humans. “Si no és així, al Parlament hi entra la censura i no és democràtic, i això no ho podem permetre”, ha dit.

Finalment, el diputat de la CUP-NCG i secretari tercer de la mesa del Parlament, Carles Riera, ha advertit que l’autodeterminació i la independència de Catalunya són “l’única manera per superar el context de repressió”. Igual que Forcadell i Turull, Riera considera que la repetició del judici “demostra” que la persecució contra el sobiranisme “continua” i que l’estat espanyol “manté greus dèficits democràtics”. Amb tot, l’anticapitalista també ha criticat la suposada desjudicialització del procés, assegurant que “no és més que una quimera que pretén contribuir a desactivar el conflicte democràtic amb l’estat espanyol”. “Nosaltres sabem perfectament que el conflicte democràtic és l’únic camí per avançar en els nostres objectius d’alliberament nacional i social”, ha afirmat. Per això, ha receptat la lluita per l’autodeterminació com a “millor solidaritat antirepressiva”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut