Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Les entitats socials reclamen deixar les “picabaralles” i aprovar pressupostos: “Que tots tinguin consciència social”

|

- Publicitat -

La Taula del Tercer Sector Social ha reclamat que s’aprovin els pressupostos i no es deroguin, un escenari que veu com una “barbaritat”. La presidenta de la Taula, Francina Alsina, ha reclamat a tots els grups parlamentaris que tinguin “una mica de consciència social” i deixin de banda les “picabaralles” polítiques. En declaracions a l’ACN, ha alertat que no aprovar els comptes seria perdre 3.000 MEUR. “En el moment actual no podem estar per si tu em dones jo et dono, per canvis de cromos o per orgull”, ha insistit. Des de la Taula fan una valoració positiva de l’elecció de Carles Campuzano coma nou conseller de Drets Socials i li han recordat que millorar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) és el principal repte.

L’aprovació dels pressupostos és un dels primers passos per tenir els recursos necessaris per poder continuar o impulsar diverses accions socials, especialment en el moment actual. Des de la Taula en són conscients i per això rebutgen l’escenari en què aquests comptes no tirin endavant. Alsina ha demanat que es pensi “en clau de país” i, especialment, en tota aquella gent que en la situació de crisi actual està patint.

Publicitat

Més enllà del tema pressupostari, Alsina ha fet una valoració “molt positiva” de l’elecció de Campuzano. Ha apuntat que té un bagatge polític molt destacat ja que ha estat més de 20 anys al Congrés dels Diputats i després, quan va deixar la política, va presidir l’entitat Dincat. També formava part del Cocarmi i de la pròpia Taula, on la presidenta recorda que es va implicar “de ple” en la redacció de la llei del tercer sector social.

Millorar l’RGC i aconseguir el traspàs de l’IMV

Des de la Taula apunten que el primer que hauran d’entomar Campuzano és la millora de l’RGC, una eina “indispensable” especialment en aquests moments. En relació a això, Alsina ha afirmat que també s’ha de treballar per aconseguir el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), per tal d’aconseguir una sola prestació que millori la qualitat i faciliti la gestió i els tràmits al ciutadà.

En segon lloc, ha situat desplegar realment el conveni que regula la pobresa energètica i tirar endavant el pla estratègic de serveis socials, aprovat durant la presidència de Quim Torra i després “tancat en un calaix”. Alsina ha defensat que aquest pla és indispensable per modernitzar el sistema, ja que posa el focus en la persona i “dona la volta” al que són avui els serveis socials.

En aquesta línia, també ha reclamat el pla de millora per a la infància i desplegar l’agència d’atenció integrada social i sanitària.

Una crisi que s’agreuja

La presidenta de la Taula ha demanat que es tingui en compte quina és la situació social que viuen moltes persones a causa de la crisi econòmica. Ha alertat que estan “espantats” perquè famílies que anaven aguantat ara han començat a demanar ajudes per poder pagar la bossa de la compra. “La situació és greu i la gent n’hauria de ser conscient”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha valorat que encara no s’ha superat l’anterior crisi, des de quan s’arrossega una bossa de pobresa i que hi ha moltes famílies que no tenen base. “Si no es posa fil a l’agulla i no s’ho creuen de veritat, aquest hivern podrà ser molt dur per a molta gent”, ha declarat.

Davant d’aquesta situació, valoren que no li hauran d’explicar al nou conseller la realitat perquè la coneix de primera mà. Alsina ha destacat també la “important” capacitat de treball de Campuzano i per això ha confiat que es posarà mans a la feina “des del minut zero”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut