Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Les clavegueres de l’Estat tenen experiència amb guerres informatives: L’estratègia contra podemos es va aplicar amb l’independentisme basc

|

- Publicitat -

Les clavegueres de l’Estat tenen antecedents en guerres informatives. En l’actualitat denoten una gran mediatisme gràcies als àudios de Ferreras i Villarejo que han sortit a la llum als darrers dies. Tot i això, aquesta estratègia no és la primera vegada que les clavegueres l’utilitzen, sinó que ja ho van dur a terme l’any 1983 sota la batuta del Govern de Felipe González qui van designar el “Pla ZEN” per lluitar contra ETA.

El ‘Pla ZEN” es tractava d’una estratègia que incloïa “donar informacions periòdiques a través de tercers sobre els “negocis bruts” o “costums criticables” dels nacionalistes bascos. Es plantejava a més la creació de “notícies falses” sota el següent lamentable argument: “N’hi ha prou que la informació sigui creïble per explotar-la”.

Publicitat

Així doncs, els qui van participar durant dècades al que anomenaven “lluita antiterrorista”. Ho van fer via GAL, amb armes a la mà, però també des de despatxos on coïen la imaginació. Així doncs, la lluita contra ETA incloïa informacions falses; tal com ha assegurat El Público.

El febrer del 1983, mentre els pistolers dels GAL sumaven noves víctimes al seu llistat, els cossos policials d’aleshores va tenir la idea de fer un pas més creatiu: la invenció d’informació falsa per lluitar contra ETA. Tot sota l’articulació i la mirada de José Barrionuevo, exministre de l’Interior durant el Govern de Felipe González.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut